Ενημέρωση με ένα κλικ

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές σχετικά με την απόλυση και αποζημίωση των εργαζομένων

Από τον Ιανουαρίου το 2022 θα ισχύσει το νέο εργασιακό σχέδιο του Υπ. Εργασίας σχετικά με την απόλυση και αποζημίωση των εργαζομένων.

Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών και θεσμοθέτηση του δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες, οικοδόμους, βοηθούς ηλεκτρολόγων, κλπ που σήμερα πληρώνονται με ημερομίσθιο καθώς πλέον θα λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης ανάλογη με αυτή των υπαλλήλων. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από την 1/1/2022 και θα γίνει αναγωγή της αμοιβής τους σε μηνιαίες αποδοχές με βάση την ωρομίσθια απασχόληση που θα συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους.

Το ίδιο θα συμβεί και με τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας που σήμερα χορηγούνται ως αναλογία του ημερομισθίου τους. Για παράδειγμα, σήμερα, ένα εργατοτεχνίτης που αμείβεται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 29 ευρώ, μετά από 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη δικαιούται αποζημίωση ύψους μόνο 2030 ευρώ. Αντίθετα ένας υπάλληλος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μετά από 10 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, θα λάβει διπλάσια αποζημίωση ύψους 4.550 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει