Ενημέρωση με ένα κλικ

Ξεπέρασαν τις 700 οι υπογραφές της παρέμβασης για την ονομασία του ΓΕΛ «Μανώλης Γλέζος»

Νέα 113 ακόμα ονόματα προστέθηκαν στη λίστα των Ναξίων των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού που κατέθεσαν τη συναίνεση και συνυπογραφή τους για την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο ΓΕΛ Νάξου, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό όσων υπέγραψαν στους 701.

«Με οδηγό τον Μανώλη Γλέζο»

Το Λύκειο του νησιού μετά την απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ονομάζεται πλέον «Γενικό Λύκειο Νάξου «Μανώλης Γλέζος» και αυτό είναι μια νίκη όλων όσοι πάλεψαν για αυτό το σκοπό. Όλων όσοι δήλωσαν τη θέληση και την πίστη τους ότι μόνο «Μανώλης Γλέζος» θα μπορούσε να ονομάζεται το μεγαλύτερο σχολείο του νησιού.

Μεταξύ άλλων, καθοριστικό ρόλο στη «νίκη» αυτή έπαιξε η ενωτική πρωτοβουλία ανθρώπων του ναξιακού κοινωνικού σώματος, λίγων ανθρώπων στην αρχή, απρόσμενα πολλών στη συνέχεια.

Μια πρωτοβουλία που ήρθε για να μείνει και με «Με οδηγό τον Μανώλη Γλέζο» δε μπορεί παρά μόνο να ενώνει και να διδάσκει δημοκρατία, ελευθερία, θάρρος και πίστη στο στόχο.

Ήταν μια ενωτική πρωτοβουλία του ναξιακού κοινωνικού σώματος, λίγων ανθρώπων στην αρχή, απρόσμενα πολλών στη συνέχεια. Μια πρόσκληση ψυχής με ιστορική αξία, που απευθύναμε στους Νάξιους της επιστήμης, των γραμμάτων και του πολιτισμού, γιατί ήταν αδύνατο να απευθυνθούμε σε όλους τους Ναξιώτες και τις Ναξιώτισσες και γιατί η φύση της υπόθεσης έθετε κάποιους διαχειρίσιμους περιορισμούς.

Η απήχηση της πρωτοβουλίας μας ήταν συγκινητική, με αμελητέες εξαιρέσεις.

Στόχος ήταν να στηριχθεί, με τη συγκατάθεση και την υπογραφή, την απόφαση του αρμόδιου Σχολικού Συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Νάξου να προστεθεί στον τίτλο του Σχολείου η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος», ως ελάχιστη τιμή χρέους, υψηλού όμως συμβολισμού, στο Μεγάλο τέκνο της Νάξου.

Αυτή είναι και η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών που επεξεργαζόμαστε, με στόχο να αναδειχθούν η ζωή, η ιστορία, οι πολύχρονοι πατριωτικοί αγώνες του Γλέζου αλλά και το επιστημονικό, πνευματικό, λογοτεχνικό και αυτοδιοικητικό του έργο.

Ο Μανώλης Γλέζος, γέννημα-θρέμμα της Νάξου είναι και θα παραμείνει φωτεινός φάρος των υψηλότερων ιδανικών της ζωής, πρότυπο ξεχωριστό και μοναδικό, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Η Νάξος μπορεί και πρέπει να καταστεί το επίκεντρο, η εστία, όπου θα καίει άσβεστο το καντήλι της μνήμης του, για να μεταλαμπαδεύει παντού το ανήσυχο, ελεύθερο, καινοτόμο και ουμανιστικό πνεύμα του, το πρότυπο του αγωνιστή, του πατριώτη, του πνευματικού ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: naxostimes.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει