Ενημέρωση με ένα κλικ

Κραμπ-Κάρενμπάουερ: Έχασε το στοίχημα η «μίνι Μέρκελ»

Οι κινήσεις των δελφίνων και η διάλυση του CDU

Η Ανεγκρέτ Κραμπ – Κάρενμπάουερ, που δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή και έγινε στόχος επικρίσεων από το κόμμα της, αποφάσισε να μην διεκδικήσει τελικά την καγκελαρία της Γερμανίας.

Η Κραμπ-Κάρενμπάουερ παρέμεινε απλώς μια προσωρινή πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), υπό τη βαριά σκιά «του τέλους της βασιλείας» της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η 57χρονη Κραμπ – Κάρενμπάουερ, που κάποτε την ονόμαζαν «η δεύτερη Μέρκελ» ή «μίνι Μέρκελ», κέρδισε με δυσκολία την προεδρία του CDU τον Δεκέμβριο του 2018, αφού η μέντοράς της ανακοίνωσε ότι παραδίδει τα ηνία του κόμματος έπειτα από 20 χρόνια.

Θεωρητικά, η προεδρία του CDU της άνοιγε τον δρόμο για την καγκελαρία στις εκλογές του 2021.

Όμως από την αρχή η AKK, όπως είναι γνωστή από τα αρχικά του ονόματός της, έδειξε ότι δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η πολιτική θύελλα που προκλήθηκε λόγω της Θουριγγίας, όπου πρωθυπουργός του κρατιδίου εξελέγη ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων (FDP) Τόμας Κέμεριχ χάρη στις ψήφους του CDU και για πρώτη φορά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αποτέλεσε τη χαριστική βολή για την ΑΚΚ.

Η αδυναμία της να επιβάλει τη γραμμή του κόμματος στον περιφερειακό επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος αρνούνταν τη διεξαγωγή νέων εκλογών, αποτέλεσε απόδειξη της «πλήρους απουσίας εξουσίας» από τη μεριά της ΑΚΚ, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Άλμπρεχτ φον Λούκε.

Συνέχεια

Η επιλογή της ΑΚΚ στην προεδρία του CDU είχε ως στόχο τη συνέχιση της κεντρώας πολιτικής της Μέρκελ, έναντι του Φρίντριχ Μερτς που στηρίζει τη δεξιά στροφή του κόμματος, τον μόνο τρόπο, σύμφωνα με τον ίδιο, να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους που έχασε από το ακροδεξιό AfD.

Λίγο μετά την εκλογή της, η ΑΚΚ ζήτησε από τους υποστηρικτές του CDU να επιδείξουν ενότητα σε ένα πολιτικό πεδίο που εμφανιζόταν ολοένα και πιο κατακερματισμένο και όπου τα παραδοσιακά κόμματα –Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες (SPD)– έχαναν ψηφοφόρους από το AfD και τους Πράσινους.

Ωστόσο δεν κατάφερε να συσπειρώσει το κόμμα. Το αντίθετο.

Το γεγονός ότι η Μέρκελ παρέμεινε στην καγκελαρία παρότι εγκατέλειψε την προεδρία του CDU σίγουρα δεν έκανε πιο εύκολο το έργο της ΑΚΚ.

Αυτό υπογράμμισε και η ίδια σήμερα ανακοινώνοντας στη διάρκεια σύσκεψης κεκλεισμένων των θυρών ότι παραιτείται από τις προσπάθειες να επιβληθεί ως πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών: «Είναι προφανές ότι η προεδρία του κόμματος και η καγκελαρία πρέπει να βρίσκονται στα ίδια χέρια», δήλωσε, σύμφωνα με πηγή.

«Θάρρος της απελπισίας»

Αυτή η καθολική, μητέρα τριών παιδιών, προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη της Γερμανίας όταν επιτέθηκε στην ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, αφού ένας γνωστός YouTuber ανήρτησε ένα βίντεο εναντίον του CDU.

Η πρόταση της ΑΚΚ για τη δημιουργία διεθνούς ζώνης ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, χωρίς πρώτα να συμβουλευθεί τους συναδέλφους της στη γερμανική κυβέρνηση ή τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ, την έφεραν σε δύσκολη θέση σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, οι συνεχείς προσπάθειές της να αποκτήσει διεθνές κύρος αφότου ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας οφείλονταν «στο θάρρος της απελπισίας της».

Η Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στη Γερμανία προτού εκτοξευθεί στην προεδρία του CDU. Πριν από αυτό, όλη της η πολιτική καριέρα περιοριζόταν στο κρατίδιο Σαρ, στα σύνορα με τη Γαλλία, όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Προσεκτικές οι πρώτες αντιδράσεις των «δελφίνων»

Η γνωστοποίηση της πρόθεσης της αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και να μην είναι υποψήφια Καγκελάριος έστρεψε την προσοχή στους δύο εσωκομματικούς αντιπάλους της, τον Φρίντριχ Μερτς και τον Γενς Σπαν.

Ο κ. Μερτς, ο οποίος δεν είναι βουλευτής, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρίας επενδύσεων Blackrock προκειμένου να αφοσιωθεί περισσότερο στην πολιτική και να στηρίξει το CDU.

Σήμερα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο κόμμα του, περιορίστηκε να δηλώσει μόνο ότι «σε μια τέτοια κατάσταση είναι πιο σημαντικές οι έξυπνες δεύτερες σκέψεις από ό,τι οι γρήγορες δηλώσεις», ενώ ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν εξέφρασε τον σεβασμό του για την απόφαση της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ και έκανε λόγο για δυσκολίες που προέκυψαν από τον διαχωρισμό της Καγκελαρίας από την ηγεσία του κόμματος. «Η κατευθυντήρια γραμμή μας πρέπει τώρα να είναι η συνοχή του κόμματος», δήλωσε.

Πρόωρες εκλογές και τέλος του CDU «βλέπει» ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Πρόωρες εκλογές και το τέλος του CDU «βλέπει» ο πρώην Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετά τις εξελίξεις στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και κάνει λόγο για κυβέρνηση «η οποία παραλύει για δεύτερη φορά σε λίγο χρόνο».

«Υποψιάζομαι ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη, διότι θα γίνουν εκλογές», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην εφημερίδα «BILD» και χαρακτήρισε την επικείμενη παραίτηση της ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ «λογική συνέπεια», καθώς στο θέμα της Θουριγγίας δεν κατάφερε να επιβληθεί. «Οι διάφορες πτέρυγες εντός του κόμματος έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο. Βιώνουμε το τέλος του δεύτερου μεγάλου λαϊκού κόμματος στην Γερμανία», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει