Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα φλουριά του team building

Άρθρο του Δημήτρη Σ. Παπαγγελόπουλου

Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Έκρηξη στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε η δημοσιοποίηση των ποσών που δαπανώνται από δημόσιους φορείς για εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας. «Πόσο κοστίζει ένα κομμάτι πίτας;» ρωτούσε ένας φίλος στο twitter. «Τίποτε δεν μάθαμε από 10 χρόνια κρίσης» διαμαρτυρόταν μια φίλη στο facebook. Αυτό που σίγουρα δεν μάθαμε, όμως, είναι να ξεχωρίζουμε το ουσιαστικό από το επουσιώδες, το μεγάλο από μικρό και το χρήσιμο από το άχρηστο.

Οι ιδιωτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αντιληφθεί τη σημασία των δραστηριοτήτων team building. Επενδύουν χρήματα, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον, όπου τα άτομα θα δουν τον εαυτό τους ως μέλος μιας ομάδας, θα συνεργαστούν με τους συναδέλφους τους και θα γίνουν παραγωγικότεροι. Για αυτό πληρώνουν εκδρομές, εκδηλώσεις και δώρα για τους εργαζομένους τους.

Για τους φορείς του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με την διαμορφωθείσα αντίληψη, ακόμη και μια εταιρική εκδήλωση ετησίως είναι πολυτέλεια. Ειδικά για φορείς που στεγάζονται σε διαφορετικά κτίρια, η εκδήλωση της παραδοσιακής βασιλόπιτας είναι ευκαιρία για τους εργαζομένους να βρεθούν στον ίδιο χώρο και να αισθανθούν μέλη μιας ομάδας. Συχνά, η ενοικίαση ενός εύκολα προσβάσιμου χώρου εκδηλώσεων είναι η μοναδική επιλογή, κάτι που συνεπάγεται κόστος.

Ειδικά για τη διοίκηση ενός φορέα η εκδήλωση της βασιλόπιτας είναι η μοναδική δυνατότητα που έχουν να απευθυνθούν στο σύνολο των εργαζομένων, να τους ενημερώσουν για την κατάσταση του φορέα και τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς, σε ένα φιλικό περιβάλλον.

Τα δέκα τελευταία ήταν δύσκολα για όλους στην Ελλάδα, η καχυποψία γενικεύτηκε. Η καχυποψία των δημόσιων υπάλληλων έναντι των κυβερνώντων, των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έναντι αυτών του δημοσίου. Οι δραστηριότητες team building είναι επιβεβλημένες. Εκκινώντας από τις διοικήσεις και τους εργαζομένους που οφείλουν να λειτουργήσουν με διακριτούς ρόλους μεν, αλλά ως ομάδα δε.

Η Δημόσια Διοίκηση, ίσως επειδή επλήγη λιγότερο από το brain drain, διαθέτει εξαιρετικά πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι αναγκαίο να εμπιστευτούμε για να επιτύχουμε ένα πραγματικά ακομμάτιστο και αξιοκρατικό Κράτος.

Με το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη οι πράξεις της διοίκησης απομακρύνονται από τα υπουργικά γραφεία και ανατίθενται στους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης. Έτσι αποκαθίσταται η ισορροπία της ίδιας της δημόσιας λειτουργίας, με συγκεκριμένους ρόλους. Η Βουλή κρατά την ευθύνη της νομοθέτησης, η Κυβέρνηση έχει την εξειδίκευση των αποφάσεων και η διοίκηση την εφαρμογή τους. Έτσι, το παλιό πελατειακό σύστημα αδρανοποιείται, ενώ η διοίκηση, αναλαμβάνει να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, όπως επιτάσσει η αποστολή της.

Μια νέα κανονικότητα δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη, με την ψήφιση ενός νόμου. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αναταράξεις στην εφαρμογή, χρειάζεται ένα συνεχές team building για να εξαλειφθεί η καχυποψία και το επιτελικό κράτος να δουλέψει. Το επόμενο στάδιο δημιουργίας ομάδας αφορά στις σχέσεις δημόσιας διοίκησης και πολιτών, που πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν τους εργαζομένους στο δημόσιο όχι ως εχθρούς, αλλά ως ομοτράπεζους και συμπαίκτες. Όπως συμβαίνει στις δραστηριότητες team building.

Ο κοινός στόχος στη νέα δεκαετία, πρέπει να είναι να μεγαλώσουμε την πίτα, που μοιραζόμαστε κάθε χρόνο. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δαπάνες που μπορούν να μειωθούν μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, αντί να αναζητούμε στη «Διαύγεια» το κόστος που έχει το φλουρί της πίτας ή τα κέρματα που βάζουμε στο ρόδι. Αυτό που σπάμε για ποδαρικό.

Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος εργάζεται ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και Πολιτικής Διαχείρισης και είναι Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει