Ενημέρωση με ένα κλικ

Ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη στους Δήμους: 60 δόσεις και διαγραφή έως 95% των προστίμων

Νέα ρύθμιση στους Δήμους σε 60 δόσεις από 50 ευρώ τον μήνα

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών στους Δήμους συνολικού ύψους 3,6 δις. ευρώ από πολίτες και επιχειρήσεις προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο δίνει τη δυνατότητα διακανονισμού σε έως 60 μηνιαίες δόσεις και με «κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων έως 95% για εφάπαξ πληρωμή από ευάλωτους

Η ρύθμιση ισχύει για κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα των Δήμων που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2024 από φυσικά και νομικά πρόσωπα και οι αιτήσεις υποβάλλονται στην αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.

Για τους ευάλωτους οφειλέτες εφόσον έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου τα χρέη ρυθμίζονται με απαλλαγή από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους ως εξής:

  1. ·αν εξοφληθούν εφάπαξ με απαλλαγή κατά 95%
  2. ·σε 2 έως 6 δόσεις με απαλλαγή 85%,
  3. ·σε 7 έως 12 με 80%
  4. -σε 13 έως 60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 75%.

Για όλα τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του ευάλωτου οφειλέτη τα χρέη μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ.

Επίσης στη ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

  • α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου,
  • β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών,
  • γ) δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε συνυποβληθεί αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό. Βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ότι έχει υποβληθεί παραίτηση, επισυνάπτεται στην αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 και η πληρωμή είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες από την ώρα της έγκρισης υπαγωγής διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση πέντε 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλει το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ, ή το 10% για οφειλή μεγαλύτερη από 5.000,01 ευρώ ο Δήμος ή το νομικό πρόσωπο προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας από τις δόσεις.

Με τις ίδιες προϋποθέσεις, αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα, όμως, από αυτές ποσά λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Σε περίπτωση μη καταβολής 2 συνεχόμενων δόσεων ή 3 δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί ενώ οφειλές άνω των 10.000 ευρώ μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πάντως όσοι δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει