Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΦΚΑ: «Κυνήγι» δίχως τέλος για 18 δισ. ευρώ από 30.000 οφειλέτες

Έχουν προθεσμία 16 ημερών να ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ταμεία, αλλιώς θα μπουν πολλαπλώς στο... κάδρο των αναγκαστικών μέτρων.

Μόλις τέσσερις κατηγορίες οφειλετών βγαίνουν από το… στόχαστρο ακριβείας των ελεγκτικών αρχών της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ. Οι υπηρεσίες συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς το «κυνήγι» των αδιάφορων οφειλετών, ετοιμάζοντας παράλληλα «μαύρη λίστα» 30.000 ΑΦΜ που δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς όσοι δεν σπεύσουν να διευθετήσουν τις οφειλές τους μέχρι 31 Ιουλίου θα μπουν πολλαπλώς στο… κάδρο των αναγκαστικών μέτρων. Στη σημερινή λίστα βρίσκονται φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ΕΦΚΑ το απαιτητό ποσό που προκύπτει για τους συνολικά 30.000 αμετανόητους μέχρι σήμερα οφειλέτες ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ.

Από 1η Αυγούστου, εφόσον οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν προβούν σε ρύθμιση των χρεών τους προς τον ΕΦΚΑ, τότε θα ενταχθούν στην επικαιροποιημένη λίστα που θα σταλεί από το υπερταμείο ασφάλισης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ξαιρούνται της δημοσιοποίησης:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
  • οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ στις 31 Δεκεμβρίου 2023 άγγιζε τα 48 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά 330.950.434 ευρώ. Η μεταβολή αφορούσε αύξηση κατά 378.259.539 ευρώ στα πρόσθετα τέλη, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 47.309.105.

Πότε ξεκινά διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης

Για τη διαχείριση των οφειλών οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εφαρμόζουν ενιαίες διαδικασίες για το σύνολο των οφειλετών. Έτσι, στον οφειλέτη που εντάσσεται στο Κ.Ε.Α.Ο. αποστέλλεται η «ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία ενημερώνεται ότι η οφειλή του έχει μεταφερθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. και ότι αν δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισμό θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κλπ. Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής.

Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι:

  • το ύψος της οφειλής: ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου.
  • Η συμπεριφορά του οφειλέτη: Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή.
  • Η παλαιότητα της οφειλής: στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

flash.gr

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει