Ενημέρωση με ένα κλικ

Προς παράταση το lockdown – Δυσοίωνες προβλέψεις για το click away

Σήμερα οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Έντονη είναι η ανησυχία σχετικά με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων και το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κύριος λόγος που προβληματίζονται είναι τα κρούσματα των γιορτών που σιγά σιγά εμφανίζουν τα δεδομένα στους ειδικούς, αλλά και οι εικόνες που αντίκρισαν ανήμερα των Θεοφανίων, με πιστούς να συνωστίζονται σε εκκλησίες και άλλους να παραβαίνουν τους κανόνες και βουτάνε στην θάλασσα για τον σταυρό, με αρκετούς να μην τηρούν τα μέτρα.

Παρά το γεγονός ότι στην επιτροπή των ειδικών υπήρξαν και πάλι διαφορετικές απόψεις, η πλειοψηφία επιβεβαίωσε την απόφαση που είχε ληφθεί στις αρχές της εβδομάδας, σχετικά με το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μια απόφαση που αιφνιδιαστικά τέθηκε εν αμφιβόλω με αφορμή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που προκάλεσαν μεν σύγχυση, αλλά απλώς επισήμαναν το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτελούν «κλειδί» για όλες τις εισηγήσεις των ειδικών και πολλώ δε μάλλον για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σήμερα οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θ’ αποτελέσουν οδηγό για τους ειδικούς και ως προς την εισήγησή τους για την επαναλειτουργία ή όχι των εμπορικών καταστημάτων επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα. Η σχετική εισήγηση αναμένεται σήμερα και οι αποφάσεις πιθανότατα θ’ ανακοινωθούν στην απογευματινή τακτική ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Δεν αποκλείεται, όμως, να ληφθούν αποφάσεις και εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς οι ημέρες των εορτών οδήγησαν σε μικρότερο αριθμό τεστ κι άρα τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 24ωρων δεν είναι ξεκάθαρα.

Μηδαμινές πιθανότητες για το άνοιγμα του click away

Για καταστροφικά αποτελέσματα σε περίπτωση που ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και εμπόριο, κάνουν λόγο οι λοιμωξιολόγοι.

Η κυβέρνηση πολλάκις έχει τονίσει πως η πρόθεση είναι να λειτουργήσει ξανά, με τα απαραίτητα μέτρα, καθώς ξεκινούν και οι χειμερινές εκπτώσεις. Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι είναι προβληματισμένοι καθώς φοβούνται ότι ένα άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων ταυτόχρονα, μετά τα όσα είδαν και στα Θεοφάνια.

“Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει