Ενημέρωση με ένα κλικ

ΠΑΜΕ Τύπου: Πανδημία αντεργατικών μέτρων στα ΜΜΕ

«Παραβιάζεται συστηματικά η κυβερνητική ντιρεκτίβα περί... αποφυγής του συνωστισμού»

Το ΠΑΜΕ Τύπου με αφορμή την χθεσινή στάση εργασίας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, εξέδωσε ανακοίνωση όπου κάνει λόγο για «πανδημία αντεργατικών μέτρων στα ΜΜΕ».

Όπως καταγγέλλει, «υποχρεώνουν, με εκβιασμούς και απειλές για άμεση απόλυση χωρίς αποζημίωση, τεχνικούς να καλύψουν ρεπορτάζ ως μονομελή συνεργεία με ταυτόχρονη λήψη εικόνας και ήχου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του «ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ»:

«Με πρωτοφανή αντεργατική αγριότητα επιτίθεται για δεύτερη φορά εν μέσω πανδημίας, ανοίγοντας την όρεξη και των άλλων καναλαρχών, η εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες έσυρε πρώτος αυτός τον χορό της αναστολής των συμβάσεων – της προσωρινής (;) επιδοτούμενης ανεργίας δηλαδή – για σημαντικό αριθμό εργαζομένων του σταθμού. Προχθές ανακάλυψαν ξαφνικά ότι δεν τους βγαίνουν οι βάρδιες για να καλύψουν το υπερφορτωμένο με «ενημερωτικές» εκπομπές πρόγραμμα του σταθμού.

Κι έτσι υποχρεώνουν, με εκβιασμούς και απειλές για άμεση απόλυση χωρίς αποζημίωση, τεχνικούς να καλύψουν ρεπορτάζ ως μονομελή συνεργεία με ταυτόχρονη λήψη εικόνας και ήχου. Η εντατικοποίηση της δουλειάς παίρνει τεράστιες διαστάσεις, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, για τις ανάγκες του αυξημένου προγράμματος παραβιάζεται συστηματικά η κυβερνητική ντιρεκτίβα περί… αποφυγής του συνωστισμού, αφού όπου το απαιτούν οι… ανάγκες της παραγωγής συγχρωτίζονται πάνω από δέκα εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι και τεχνικοί) στα 30 τετραγωνικά των control ή 3 και 4 στα κλουβιά των μοντάζ, με τα ελάχιστα μέσα προστασίας.

Οι κίνδυνοι για την υγεία τους σε τέτοιες συνθήκες «χτυπούν κόκκινο». Αυτή λίγο πολύ είναι η γενική εικόνα από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, κρατικούς και ιδιωτικούς.

Μπροστά στα κέρδη τους αδιαφορούν για την αύξηση του κινδύνου επιμόλυνσης τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ όσο και για τους συνεντευξιαζόμενους, αφού για να καλυφθεί η έλλειψη τεχνικού – ηχολήπτη μικραίνουν οι επιβαλλόμενες από τους όρους της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» αποστάσεις.

Την ίδια ώρα το STAR CHANNEL, με το πρόσχημα του σημαντικά πληττόμενου από την πανδημία κλάδου, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει στους εργαζόμενους μόνο το 50% του Δώρου Πάσχα, με την υπόσχεση ότι το υπόλοιπο θα καταβληθεί εντός του Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ γνωρίζουν το μέγεθος της μόνιμης και ολοένα εντεινόμενης αντεργατικής πολιτικής κυβερνήσεων και καναλαρχών, που ταυτόχρονα είναι μεγαλομέτοχοι γιγαντιαίων επιχειρηματικών ομίλων με ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες.

Θυμούνται πολύ καλά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με μια σειρά αντεργατικούς νόμους ενίσχυσε άμεσα τους καναλάρχες, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ «απολάμβαναν» όλες τις αντεργατικές πρόνοιες, από τη μείωση μισθών και δικαιωμάτων μέχρι τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία.

Τώρα υποκριτικά ο ΣΥΡΙΖΑ σκούζει ότι «θα λογαριαστούμε μετά», για να δώσει έτσι χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει ακάθεκτη…

Πάνω σε αυτό το αντεργατικό οπλοστάσιο είναι στημένες και όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης της ΝΔ.

Με πρόσχημα την πανδημία μπουκώνουν με ζεστό χρήμα τα αφεντικά: Φοροελαφρύνσεις και εισφοροελαφρύνσεις, κρατικό χρήμα μέσω διαφήμισης, χρήμα μέσω των ρεπορτάζ «μαύρης» διαφήμισης των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας (βλέπε τεστ Covid-19), απαλλαγή από την καταβολή της δόσης των 3,5 εκατ. ευρώ για το τέλος συχνοτήτων, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων της «ενημέρωσης».

Μιας «ενημέρωσης» που έχει στρατευθεί στο στόχο της αγιοποίησης της κυβέρνησης, θάβοντας τις κραυγές αγωνίας του υγειονομικού προσωπικού και προπαγανδίζοντας τα μέτρα «αναστήλωσης» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Από την άλλη οι εργαζόμενοι στις γαλέρες του κλάδου είναι για άλλη μια φορά εκτεθειμένοι όχι μόνο στον πραγματικό ιό της πανδημίας αλλά και στην πανδημία των αντεργατικών μέτρων, που εκφράζεται γενικευμένα και πανομοιότυπα σε όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, έντυπες και ηλεκτρονικές, με αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία με μειώσεις μισθών, τηλεργασία με εντατικοποίηση και παραβίαση δικαιωμάτων, απολύσεις, εκβιασμούς, τρομοκρατία…

Απέναντι σε αυτόν τον ορυμαγδό του αντεργατικού ξεσαλώματος της εργοδοσίας, οι πλειοψηφίες στα ΔΣ των Ενώσεων, όταν δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με …άρωμα «κοινωνικού εταιρισμού», βλέπε μέτρα για την «ενίσχυση του έντυπου Τύπου», στέκονται αμήχανες ή κρύβονται στο καβούκι τους κάτω από το φτηνό προπέτασμα της καραντίνας.

Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ αποκαλύπτεται κάθε μέρα και πιο καθαρά ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στη ζωή και τη δουλειά, για κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων των ΠΝΠ εδώ και τώρα, για μέτρα προστασίας της υγείας και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι η οργάνωση της δικής τους αντίστασης και αντεπίθεσης – από τώρα και για όσο χρειαστεί- απέναντι σε κυβερνήσεις και αφεντικά, απέναντι στην εξουσία τους.

Να πέσουν τα τεχνητά συντεχνιακά τείχη που υψώνουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Με ενότητα και αλληλεγγύη να στραφούμε από τώρα στον κοινό αντίπαλο. Μόνο η δράση με τέτοια κατεύθυνση είναι δυνατό να μας βγάλει στο ξέφωτο όταν θα έχει περάσει η πανδημία, αλλά τα μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης προς όφελος των αφεντικών θα είναι ακόμα εδώ…

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει