Βενεζουέλα: Ανάλυση των εξελίξεων στην εκπομπή «Forcé»
Ο Σωτήρης Δανέζης και εκλεκτοί καλεσμένοι φωτίζουν το παρασκήνιο της επιχείρησης, τις γεωπολιτικές συνέπειες και τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών.
Η εκπομπή «Forcé» με τον Σωτήρη Δανέζη, που μεταδίδεται από το ΕΡΤnews την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2026, στις 22:00, επικεντρώνεται στις ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Με την είσοδο του νέου έτους, ο κόσμος παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δοκιμάζει τα όρια της αμερικανικής ισχύος και του διεθνούς δικαίου.
Το επεισόδιο εξετάζει την πρόκληση που θέτει η επιδρομή και σύλληψη ενός εν ενεργεία αρχηγού κράτους, καθώς και τον κίνδυνο που ελλοχεύει ένα τέτοιο μοντέλο για χώρες που στηρίζονται σε κανόνες και όχι αποκλειστικά στην ισχύ. Αναλύεται το μήνυμα που εκπέμπεται προς την Κίνα, τη Ρωσία και τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Θίγεται το ερώτημα εάν η Βενεζουέλα επιστρέφει στον παγκόσμιο ενεργειακό ανταγωνισμό και πώς αυτό θα επηρεάσει τις ισορροπίες του OPEC. Επίσης, εξετάζεται ποιος θα διατηρήσει τον έλεγχο την επόμενη μέρα σε μια χώρα που αντιμετωπίζει την παρουσία ένοπλων ομάδων, εγκληματικών δικτύων και θεσμών που δεν μεταβάλλονται απλώς με την απομάκρυνση ενός δικτάτορα.
Το «Forcé» θα φωτίσει το παρασκήνιο της επιχείρησης, τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, το νομικό επιχείρημα της αμερικανικής πλευράς, τις αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ, καθώς και τις γεωπολιτικές συνέπειες στην περιοχή και παγκοσμίως.
Στο στούντιο, την ανάλυση και τον σχολιασμό των γεγονότων θα προσφέρουν η Ειρήνη Χειλά, καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και ο Στέλιος Φενέκος, Ναύαρχος ε.α. και αναλυτής.
Ο Σωτήρης Δανέζης θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό συνταγματάρχη ε.α. Mark Cancian, ανώτερο σύμβουλο στο CSIS International Security Program. Ο κ. Cancian, έχοντας διατελέσει πρώην επικεφαλής του Τμήματος Δομής Δυνάμεων και Επενδύσεων στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ, διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη στρατηγική του αμυντικού προϋπολογισμού, τη χρηματοδότηση πολέμων, τα εξοπλιστικά προγράμματα και την ανάπτυξη, καθώς και τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
