Ενημέρωση με ένα κλικ

Τι συνέβη με την παίκτρια του του Masterchef Ντέμη Γεωργίου

Τι είναι το σηπτικό σοκ από το οποίο έφυγε από την ζωή η πρώην παίκτρια του ριάλιτι.

Απέραντη θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου της Ντέμης Γεωργίου σε ηλικία 39 ετών από οξεία βακτηριακή λοίμωξη.

Άγνωστες παραμένουν οι ακριβείς αιτίες που προκάλεσαν τον θάνατο της πρώην παίκτριας του Masterchef. Φαίνεται, όμως, πως πρόκειται για ένα περίπλοκο περιστατικό στο οποίο συνυπάρχουν περισσότεροι του ενός λόγοι.

Ως αιτία θανάτου έχει αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σηπτική καταπληξία και η άτυχη κοπέλα φέρεται να είχε βακτηριακή λοίμωξη σε έδαφος αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος λόγω πιθανού υποκείμενου νοσήματος.

Ντέμη Γεωργίου: Η συμμετοχή στο MasterChef και ο ξαφνικός θάνατος | in.gr

Οι λοιμώξεις αυτές συμβαίνουν όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από μονοκύτταρους οργανισμούς που πολλαπλασιάζονται ή απελευθερώνουν τοξίνες στο σώμα. Σε αυτές τις κοινές βακτηριακές ασθένειες περιλαμβάνονται οι ουρολοιμώξεις, οι τροφικές δηλητηριάσεις, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ορισμένες λοιμώξεις του δέρματος, των ιγμορείων και των αυτιών.

Επιπλέον, το σηπτικό σοκ είναι μια πολύ σοβαρή επιπλοκή, που οφείλεται στη γενικευμένη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού σε μια λοίμωξη από βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο. Η τόσο βαριά επιπλοκή μπορεί να προκληθεί ακόμη και από ένα κοινό μικρόβιο, εάν ένας ασθενής αφεθεί χωρίς ιατρική φροντίδα. Επομένως, εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν η 39χρονη αισθανόταν επί ημέρες αδιαθεσία και δεν πήγε σε γιατρό.

Τι είναι το σηπτικό σοκ που κόστισε τη ζωή της Ντέμης Γεωργίου; 

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia, η κατάσταση της άτυχης μαγείρισσας ήταν πολύπλοκη, καθώς ανάμεσα σε άλλα παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση σε πολλά συστήματα του οργανισμού της, μεταξύ των οποίων, ο εγκέφαλος και το πάγκρεας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαπιστωθεί ποιο ακριβώς ήταν το βακτήριο που προκάλεσε τη λοίμωξη από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Τα συμπτώματα της σηψαιμίας είναι:

  1. Υψηλός πυρετός
  2. Ρίγη
  3. Ταχύπνοια
  4. Ταχυκαρδία
  5. Μη καλή επαφή με το περιβάλλον
  6. Εμετός

Σηπτικό σοκ εμφανίζεται όταν υπάρχει υπόταση και ανεπαρκής ροή αίματος στα όργανα, ως το αποτέλεσμα σήψης (παρουσίας παθογόνων στο αίμα). Οι οργανισμοί που συχνότερα ευθύνονται για το σηπτικό σοκ είναι αρνητικά ή θετικά κατά gram βακτήρια, αλλά και μύκητες ή άλλοι οργανισμοί. Το σηπτικό σοκ αποτελεί στάδιο του συνδρόμου συστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης (SIRS).

Το καρδιαγγειακό σύστημα αδυνατεί να εξασφαλίσει επαρκή ροή αίματος και οξυγόνου στα όργανα και δεν μπορεί να υποστηρίξει τις μεταβολικές απαιτήσεις της κυτταρικής λειτουργίας. Η κατάσταση της καταπληξίας συναντάται συχνά σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, είναι απειλητική για τη ζωή και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του ασθενούς.

Το σηπτικό σοκ μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων και αποτελεί την πιο συνήθη αιτία θανάτου σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ντέμης Γεωργίου.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει