Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα Χριστούγεννα της Βασίλισσας Ελισάβετ εν μέσω πανδημίας

Για πρώτη φορά, εδώ και δεκαετίες η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν θα περάσουν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους στο αρχοντικό με τα 240 δωμάτια στο Σάντρινχαμ του Νόρφολκ. Ούτε θα παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία των Χριστουγέννων στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής εντός του ιδιόκτητου κτήματος των 20.000 στρεμμάτων.

Συντετριμμένοι οι Βρετανοί, σε εργοστάσια, ναυπηγεία και γηροκομία άκουσαν την επίσημη ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ που θρυμμάτισε αναπάντεχα μια μακρόχρονη παράδοση. Με δάκρυα στα μάτια ραγισμένες καρδιές και πόνο ψυχής οι κοινοί θνητοί υπήκοοι του στέμματος θα το υποστούν και αυτό στις αβέβαιες περιστάσεις του κορωνοϊού. Η δήλωση των αυλικών δεν άφησε περιθώρια εναλλακτικής στα καθιερωμένα μεγαλεία.

christmas-at-windsor-castle-referenceimage-m11378-1607018341
Εφέτος η βασίλισσα θα περάσει «ήσυχα» την ετήσια εορταστική περίοδο διαρκείας ενός μηνός μαζί με τον σύζυγό της, τον Δούκα του Εδιμβούργου στην επίσημη ανακτορική κατοικία του κάστρου Ουίνδσορ στην κομητεία του Μπέρκσαϊρ. Σε αυτό το επιβλητικό, μεσαιωνικό κάστρο των 900 ετών και των 1000 δωματίων, μόλις 35 χλμ μακριά από το Μπάκιγχαμ, το βασιλικό ζεύγος θα βιώσει ταπεινά την εορταστική μοναξιά, μαζί με τους καμιά 40αρια υπηρέτες του και του 500 ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκεί.

Τα έθιμα θα τηρηθούν στο ακέραιο

Ωστόσο, τα έθιμα θα τηρηθούν στο ακέραιο. Αναγκαστικά κόπηκαν 6 δένδρα Νορβηγικής ερυθρελάτης από το περιβάλλον πάρκο για να διακοσμήσουν μέρος από τα 150.000 τμ του κάστρου. Το μεγαλύτερο έλατο ύψους 6 μέτρων τοποθετήθηκε στο St. George’s Hall την πιο ευρύχωρη αίθουσα του κάστρου και στολίστηκε μετά από δυο ολόκληρες ημέρες δουλειάς με 3.000 φωτάκια, εκατοντάδες φανταχτερά στολίδια και ατέλειωτα μέτρα από αστραφτερές γιρλάντες.

 

129421898_828144854420643_5664524179098763643_n

Παραδοσιακά η 94χρονη βασίλισσα και ο 99χρονος σύζυγος της έδωσαν το Χριστουγεννιάτικο έναυσμα κηρύττοντας την έναρξη της εορταστικής περιόδου, διότι αν περίμεναν από του απογόνους τους θα έφτανε το 2021 και αυτοί ακόμη θα στόλιζαν.

Ποιοι θα τους επισκεφτούν

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγος του Καμίλα που μάλλον θα τους επισκεφτούν, ως οικολόγοι δεν έχουν πρεμούρα για έλατα. Ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ, Γουίλιαμ και της Κέιτ περιμένουν το αποκορύφωμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων για να στολίσουν το παλάτι του Κένσινγκτον, πρώην κατοικία της Βασίλισσας Βικτώριας, όπου διαμένουν. Ο άλλος εγγονός τους ο Χάρι μαζί με τη σύζυγο του Μέγκαν, γνωστοί και ως δούκας και δούκισσα του Σάσσεξ, αγόρασαν μεν έλατο για το σπίτι τους στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια αλλά δεν το έχουν στολίσει ακόμη. Πάλι καλά που, ως εναλλακτικοί, δεν αγόρασαν καμιά σανίδα σερφ για στολισμό, η οποία εναρμονίζεται με το παραθαλάσσιο περιβάλλον του Ειρηνικού ωκεανού της ζεστής Σάντα Μπάρμπαρα.

Και επειδή φέτος για υγειονομικούς λόγους δεν προβλέπεται οικογενειακός συνωστισμός και πολυπληθή τραπεζώματα, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος θα την «βγάλουν» σόλο. Θα απλώνουν την καρό κουβέρτα στα πόδια τους και θα βλέπουν οπωσδήποτε την τηλεσειρά «The Crown» και περιστασιακά «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» με ακουστικά, δίχως να ενοχλούνται από τα ουρλιαχτά των φαντασμάτων των δύο από τις έξι συζύγους του Βασιλιά Ερρίκος του 8ου, τις οποίες αποκεφάλισε στα μπουντρούμια του ίδιου ειδυλλιακού κάστρου.

christmas-at-windsor-castle-referenceimage-m11375-1607018545

Κατά τα άλλα εν μέσω ανάπαυσης, ηρεμίας και σχετικής απομόνωσης θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν, με άλλα ακουστικά, για το εμβόλιο, το Brexit και προφανώς τα οικονομικά τους.

Πέρυσι η Ελισάβετ Β’ έλαβε περίπου 107 εκατομμύρια ευρώ ως επίδομα του θρόνου από Άγγλους φορολογούμενους, δίχως να υπολογιστεί σε αυτό το ποσό το κόστος των ταξιδιών της βασιλικής οικογένειας, η συντήρηση του παλατιού, η παροχή δημοσίων υπηρεσιών και η μισθοδοσία των υπαλλήλων του στέμματος. Αναπόφευκτα στις δυσκολίες της φετινής συγκυρίας προκρίθηκε η «λιτή», αλλά καλόκαρδη, εορταστική διαβίωση.

Όσο και αν δεν προβλέπεται ότι θα να κάνουν τη πουτίγκα τους παξιμάδι με μαρμελάδα τσάτνεϊ, η έμπειρη βασίλισσα γνωρίζει ότι η «φτώχεια θέλει καλοπέραση».

Γιορτινες_γιρλαντες_τη_Μεγαλη_Σκαλα__διακοσμωντας_τα_εντυπωσιακα_πανοπλια
Πηγή: Protothema.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει