Ενημέρωση με ένα κλικ

Μάριος Τόκας: Δώδεκα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη!

Το «Ίδρυμα Μάριος Τόκας» με την ευκαιρία της 12ης επετείου του θανάτου κυκλοφόρησε βίντεο-αφιέρωμα

Ο Μάριος Τόκας θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες της γενιάς του, έχοντας συνεργαστεί με τα σπουδαιότερα ονόματα στο χώρο του τραγουδιού ενώ μελοποίησε και ποίηση των Γιάννη Ρίτσου, Κώστα Μόντη, Τεύκρου Ανθία και άλλων ποιητών.

Εχθές, 27 Απριλίου, συμπληρώθηκαν δώδεκα χρόνια από τον θάνατό του και το «Ίδρυμα Μάριος Τόκας», με την ευκαιρία της 12ης επετείου του θανάτου του, κυκλοφόρησε βίντεο-αφιέρωμα αλλά και βιογραφικό σημείωμα του μεγάλου καλλιτέχνη.

Ο Μάριος Τόκας «έφυγε από τη ζωή στις 27 Απριλίου του 2008, ξημερώματα του Πάσχα, χωρίς να προλάβει να εκδώσει έργα του που αγάπησε πολύ και τώρα βρίσκονται σε παρτιτούρες και ηχογραφήματα στο αρχείο της οικογένειάς του».

Μετά το θάνατό, κυκλοφόρησαν δύο δίσκοι με ανέκδοτα τραγούδια του, ο «Ήλιος Κόκκινος» (2012), με τις φωνές των Δημήτρη Μητροπάνου, Γιάννη Πάριου, Γιάννη Κότσιρα και Πασχάλη Τερζή και ο δίσκος με τίτλο «Τραγούδια που ζουν λαθραία» (2017) και ερμηνευτή τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Για την προστασία, διατήρηση και προώθηση του έργου του αλλά και την ψηφιοποίηση και δημοσιοποίηση του πλούσιου αρχείου του, έχει συσταθεί και λειτουργεί το «Ίδρυμα Μάριος Τόκας».

Το ίδρυμα σε συνεργασία με τον γιο του μουσικοσυνθέτη, παρουσίασαν εχθές δυο βίντεο αφιερώματα για τον Μάριο Τόκα και όπως αναφέρει ο Κώστας Τόκας:

«Συμπληρώνονται 12 χρόνια από την ημέρα που ο πατέρας μας έφυγε από τη ζωή. Για την σημερινή ημέρα, λοιπόν, που είναι αφιερωμένη σε εκείνον, φτιάξαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας τέσσερις μικρού μήκους ταινίες με τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της καλλιτεχνικής του πορείας και πλούσιο υλικό από το προσωπικό του αρχείο. Ας ξεκινήσουμε..

Βίντεο ΠΡΩΤΟ: Αντί βιογραφίας…

Ο Μάριος Τόκας μιλάει για την πορεία της ζωής του. Από τις γειτονιές της Λεμεσού, όπου μεγάλωσε στην Αθήνα που έζησε και δημιούργησε τη δική του οικογένεια και από εκείνο το πρώτο του πιάνο στις συνεργασίες του με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού…

Επιμέλεια: Kostas Tokas – Ίδρυμα Μάριος Τόκας – Marios Tokas Foundation
#mariostokas #12xroniaapousias

Δείτε το βίντεο:

Βίντεο ΔΕΥΤΕΡΟ: Μάριος Τόκας – Δημήτρης Μητροπάνος

  • Τρεις μεγάλες δισκογραφικές συναντήσεις: 1992 “Η Εθνική μας Μοναξιά”, 1994 “Παρέα μ’ έναν Ήλιο”, 1999 “Εντελβαϊς”. Μια όμορφη φιλιά…
  • Σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια από την ημέρα που ο πατέρα μας έφυγε από τη ζωή. Για την σημερινή ημέρα, λοιπόν, που είναι αφιερωμένη σε εκείνον, φτιάξαμε και μοιραζόμαστε μαζί σας τέσσερις μικρού μήκους ταινίες με τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της καλλιτεχνικής του πορείας και πλούσιο υλικό από το προσωπικό του αρχείο.

Επιμέλεια: Kostas Tokas – Ίδρυμα Μάριος Τόκας – Marios Tokas Foundation
#mariostokas #12xroniaapousias #mitropanos

Δείτε το βίντεο:

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει