Ενημέρωση με ένα κλικ

Σπάικ Λι: Επιστρέφει στις Κάννες

Θα καθίσει στην τιμητική καρέκλα του προέδρου της Κριτικής Επιτροπής

Ο διάσημος σκηνοθέτης, Σπάικ Λι, ο πρώτος κινηματογραφιστής της «αφρικανικής διασποράς», όπως ο ίδιος θέλει να αυτοχαρακτηρίζεται, θα καθίσει στην τιμητική καρέκλα του προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών 2020.

Ο Λι πλησιάζει τα 63 και έχει περίπου 35 χρόνια διαδρομής στον κινηματογράφο, ωστόσο παραμένει ο μαχητικός αγωνιστής για τα δικαιώματα των μαύρων και των κατατρεγμένων.

Η επιλογή του ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο κορυφαίο φεστιβάλ, δεν ξάφνιασε μόνο τους ειδικούς και όσους ασχολούνται επιμελώς με τα κινηματογραφικά θέματα, αλλά και τον ίδιο.

Βεβαίως, ο Σπάικ Λι είναι από τους πλέον μόνιμους «φιλοξενούμενους» στις Κάννες, καθώς έχει διαγωνιστεί στο παρελθόν με έξι ταινίες, ενώ το 2018 είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα με το απολαυστικό αντιρατσιστικό φιλμ «BlacKkKlansman».

Το σενάριο της βραβευμένης ταινίας βασίζεται σε αληθινή ιστορία και αναφέρεται στη διείσδυση ενός μαύρου στην Κου Κλουξ Κλαν!

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιέρ Λεσκιούρ «το βλέμμα του Σπάικ Λι είναι πιο πολύτιμο από ποτέ».

Αυτό δικαιολογείται από τις εποχές που ζούμε, καθώς για ακόμη μια φορά τα στοιχειώδη δικαιώματα των ανθρώπων βρίσκονται στο στόχαστρο. Άλλωστε, δεν είναι πολύς ο καιρός που ο Λι, κατά τη διάρκεια της βράβευσής του με το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για το «BlacKkKlansman», είχε καταφερθεί κατά του αμερικανικού κατεστημένου, ενώ είχε αναφερθεί και στα 400 χρόνια από την άφιξη των πρώτων σκλάβων από την Αφρική στις ΗΠΑ, αλλά και στη γενοκτονία των Ινδιάνων της Αμερικής.

Είναι φανερό ότι η επόμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών που θα πραγματοποιηθεί από 12έως 23 Μαϊου, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον πέρα από τις ταινίες που θα προβληθούν και θα τιμηθούν με τα σημαντικότερα βραβεία του θεσμού.

Η παρέμβασή του στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Την έκτασή της και την έντασή της αναμένουμε και αν θα αφυπνίσει τους κινηματογραφιστές κι από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει