Νέος βασιλιάς της Νορβηγίας ο 53χρονος Χάακον μετά τον θάνατο του Χάραλντ
Ποιος είναι ο διάδοχος του θρόνου που αγαπά το σερφ, τις σπουδές στο Μπέρκλεϊ και τη στήριξη στη σύζυγό του, Μέτε-Μάριτ, εν μέσω οικογενειακών σκανδάλων.
Ο πρίγκιπας Χάακον αναλαμβάνει τα ηνία της Νορβηγίας ως ο νέος βασιλιάς, μετά την είδηση του θανάτου του πατέρα του, βασιλιά Χάραλντ, σήμερα το πρωί. Η χώρα εισέρχεται σε περίοδο εθνικού πένθους, ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στον Καθεδρικό του Όσλο. Ο εκλιπών βασιλιάς θα ταφεί στο βασιλικό μαυσωλείο του φρουρίου Άκερσχους, δίπλα σε σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας του θρόνου, όπως ο βασιλιάς Όλαφ και η βασίλισσα Μοντ.
Ο 53χρονος Χάακον, ο τέταρτος μονάρχης της Νορβηγίας από την ανεξαρτησία του 1905, αναμένεται να λάβει το όνομα Χάακον VIII. Η διαδρομή του νέου βασιλιά, ο οποίος γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1973, είναι γεμάτη αντιθέσεις. Παρά τη βασιλική του καταγωγή, φοίτησε σε δημόσια σχολεία, ενώ για τις πανεπιστημιακές του σπουδές επέλεξε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και το London School of Economics, αποφεύγοντας την παράδοση της Οξφόρδης.
Πέρα από τα καθήκοντά του, ο Χάακον διατηρεί μια ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική και το σερφ, δηλώνοντας πως στα κύματα βρίσκει την εσωτερική του γαλήνη. Η προσωπική του ζωή απασχόλησε συχνά τα μέσα, ειδικά μετά τον γάμο του το 2001 με τη Μέτε-Μάριτ, η οποία ήταν ανύπαντρη μητέρα. Ωστόσο, η οικογένεια αντιμετώπισε πρόσφατα σοβαρές προκλήσεις. Το όνομα της Μέτε-Μάριτ ενεπλάκη σε συζητήσεις γύρω από τον Τζέφρι Έπστιν, ενώ ο θετός γιος του Χάακον, Μάριους Μποργκ Χόϊμπι, καταδικάστηκε τον Ιούνιο σε τετραετή φυλάκιση για ενδοοικογενειακή βία και βιασμό. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο Χάακον επέλεξε να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του και της οικογένειάς του, τονίζοντας πως ένας γάμος δοκιμάζεται στις δύσκολες μέρες.