Ενημέρωση με ένα κλικ

Η συγκλονιστική ανάρτηση του Αλέξη Σταμάτη λίγες μέρες πριν τον θάνατό του στα 67 του χρόνια

Ο γνωστός συγγραφέας αποχαιρέτησε το κοινό με ένα κείμενο για την αιμοδοσία και την ανώνυμη προσφορά, λίγο πριν καταλήξει λόγω σπάνιας ασθένειας.

Μια ανάρτηση γεμάτη συμβολισμό, ανθρωπιά και βαθιά φιλοσοφική διάθεση, ήταν ο τελευταίος δημόσιος αποχαιρετισμός του Αλέξη Σταμάτη. Ο διακεκριμένος συγγραφέας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα φέρεται να έδινε μάχη με μια σπάνια ασθένεια του αίματος, «έφυγε» από τη ζωή στις 21 Ιουλίου, σε ηλικία 67 ετών.

Μόλις πέντε ημέρες πριν από τη θλιβερή είδηση, ο γιος της Μπέτυς Αρβανίτη και σύζυγος της Εύας Σιμάτου είχε δημοσιεύσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια εξομολόγηση για τη διαδικασία της μετάγγισης αίματος. Με λόγια που συγκλονίζουν, ο συγγραφέας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κοιτάζω το άδειο μεταλλικό στήριγμα που σε λίγο θα κρατά τη σακούλα του αίματος, δεν περιμένω ένα φάρμακο αλλά έναν επισκέπτη».

Στο κείμενό του, ο Αλέξης Σταμάτης αναστοχάζεται πάνω στην έννοια της ανιδιοτελούς προσφοράς, τονίζοντας πως το αίμα είναι η «μόνη αριστοκρατία που δεν αναγνωρίζει τίτλους». Μίλησε για την ευγένεια της ανωνυμίας και την αλήθεια του σώματος, υπογραμμίζοντας ότι η επιβίωση του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανταλλαγή και τη βοήθεια ενός ξένου.

Ο Αλέξης Σταμάτης αφήνει πίσω του μια σπουδαία λογοτεχνική παρακαταθήκη, έχοντας υπογράψει 34 βιβλία, ανάμεσά τους 20 μυθιστορήματα. Από το πρώτο του έργο «Ο έβδομος ελέφαντας» (1998) μέχρι το πολυμεταφρασμένο «Μπαρ Φλωμπέρ» και τη διακριθείσα στις Ηνωμένες Πολιτείες «Αμερικάνικη Φούγκα», ο Σταμάτης υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές πένες της γενιάς του. Εκτός από τη συγγραφή, είχε διακριθεί στην ποίηση, το θέατρο, αλλά και ως αρθρογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com