Ενημέρωση με ένα κλικ

Eπικίνδυνες οι σόμπες υγραερίου: Σκοτώνουν 40.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο

Διπλάσιος είναι ο αριθμός των θανάτων από σόμπες υγραερίου από εκείνον των τροχαίων ατυχημάτων, το ίδιο υψηλά και τα ποσοστά για τις κουζίνες αερίου.

Αν και είναι μια σχετικά φτηνή λύση, τα επιβλαβή αέρια που εκπέμπουν οι σόμπες υγραερίου τις καθιστά επικίνδυνες καθώς  συνδέονται με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις και  αφαιρούν σχεδόν δύο χρόνια από τη ζωή ενός ατόμου.

Από την άλλη οι κουζίνες υγραερίου εκπέμπουν βλαβερά αέρια που συνδέονται με καρδιολογικές και πνευμονικές παθήσεις, όμως η ενημέρωση του κοινού γύρω από αυτούς τους κινδύνους είναι ελάχιστη. 

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών διαπιστώθηκε ότι 36,031 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ευρωπαική Ένωση και 3.928 στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται σε κουζίνες υγραερίου και μάλιστα οι υπολογισμοί αυτοί είναι συντηρητικοί καθώς οι έρευνα περιλάμβανε μόνο τους θανάτους από την έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επιδράσεις των άλλων τοξικών αερίων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το βενζόλιο.

Ήδη από το 1978 γνωρίζουμε ότι τα επίπεδα ρύπανσης από το διοξείδιο του αζώτου NO₂ είναι πολύ υψηλότερα στις κουζίνες αερίου συγκριτικά με τις ηλεκτρικές.

Σήμερα, μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από αυτήν την έκθεση, σύμφωνα με τον Delgado-Saborit.

Ένα στα τρία νοικοκυριά στην ΕΕ χρησιμοποιεί κουζίνες αερίου, με το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 54% στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από 60% σε Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ουγγαρία. Οι κουζίνες αυτές καίνε ορυκτά καύσιμα, εκπέμποντας επικίνδυνες ουσίες που προκαλούν φλεγμονές στους αεραγωγούς.

Σόμπες υγραερίου: Οδηγίες από την Πυροσβεστική | Μπέτσκας

Η έκθεση στηρίζεται σε δεδομένα του προηγούμενου έτους σχετικά με την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, ερευνώντας κατά πόσο το μαγείρεμα με αέριο αυξάνει την εσωτερική ρύπανση. Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Jaume I και Βαλένθια κατάφεραν έτσι να χαρτογραφήσουν την έκθεση στο NO₂ σε εσωτερικούς χώρους και να συνδέσουν τη ρύπανση με τους πρόωρους θανάτους.

Ο Steffen Loft, ειδικός στην ατμοσφαιρική ρύπανση από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετίζεται με το κατά πόσο η επικινδυνότητα της έκθεσης σε NO₂ λόγω κίνησης στον εξωτερικό χώρο εφαρμόζεται και στους εσωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν κουζίνες αερίου. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η υπόθεση αυτή είναι εύλογη και αναγκαία για την εκτίμηση της υγειονομικής επίπτωσης.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα στις ΗΠΑ, η οποία κατέγραψε πως οι σόμπες αερίου και προπανίου συμβάλλουν σε έως και 19.000 θανάτους ετησίως.

Παράλληλα, η ΕΕ πρόσφατα θέσπισε αυστηρότερους κανονισμούς για την ποιότητα του εξωτερικού αέρα, αλλά δεν έχει ορίσει ακόμα πρότυπα για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA) προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταργήσουν σταδιακά τις κουζίνες αερίου, επιβάλλοντας όρια εκπομπών, παρέχοντας κίνητρα για τη μετάβαση σε πιο καθαρές επιλογές και απαιτώντας σαφή σήμανση σχετικά με τους κινδύνους ρύπανσης.

Οι σόμπες υγραερίου θεωρούνται φθηνές, αλλά είναι επικίνδυνες για την υγεία, καθώς ευθύνονται για τον θάνατο περίπου 40.000 Ευρωπαίων ετησίως λόγω ρύπανσης των πνευμόνων, όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη έκθεση. Ο αριθμός αυτών των θανάτων μάλιστα είναι διπλάσιος από εκείνον των τροχαίων ατυχημάτων.

Η Sara Bertucci από την EPHA σχολίασε πως για μεγάλο χρονικό διάστημα οι κίνδυνοι των κουζινών αερίου παραβλέπονταν. Ανέφερε, μάλιστα, πως

«όπως με τα τσιγάρα, οι άνθρωποι δεν σκέφτονταν πολύ τις επιπτώσεις στην υγεία και οι κουζίνες υγραερίου είναι μια μικρή φωτιά που ρυπαίνει το σπίτι μας».

Οι πολίτες μπορούν να προστατευθούν μερικώς από τις βλαβερές αναθυμιάσεις κατά το μαγείρεμα, ανοίγοντας παράθυρα και ενεργοποιώντας τους απορροφητήρες.

primenews.press

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com