Ενημέρωση με ένα κλικ

Το τεστ των 20 δευτερολέπτων που σου δείχνει πόσο θα ζήσεις – Βίντεο

Μια γιατρός στις ΗΠΑ αποκάλυψε ένα απλό τεστ που πιστεύει ότι μπορεί να προβλέψει τη μακροζωία. «Είναι ένας έμμεσος δείκτης της υγείας σας», εξήγησε, εξηγώντας ότι ονομαζόταν τεστ sit to stand test,  ή sit-rising test (SRT). Τι είναι το sit-to-stand test;

Όλοι μας αναρωτιόμαστε πόσο υγιείς, ευεξείς είμαστε, για αυτό άλλωστε κάνουμε εξετάσεις.

Ωστόσο σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές που ασχολούνταν με το κυνήγι για τροφή ή να επιβιώσουν από λοιμούς, οι περισσότεροι από εμάς σήμερα έχουμε τον χρόνο και τα μέσα για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας όσο το δυνατόν πιο υγιή – πράγμα που σημαίνει ότι ζούμε κατά μέσο όρο πολύ περισσότερο.

 

Πώς γίνεται το τεστ

Εμφανιζόμενη σε ένα επεισόδιο του Today Show, η Δρ. Natalie Azar μίλησε στους τηλεθεατές ενώ έκανε το τεστ, το οποίο χρησιμοποιούν ορισμένοι επαγγελματίες του ιατρικού χώρου για να μετρήσουν τη μακροζωία ατόμων ηλικίας μεταξύ 51 και 80 ετών.

 

Μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας.

Μεταβείτε από το να σηκωθείτε στο να καθίσετε με σταυροπόδι στο έδαφος πριν σηκωθείτε ξανά χωρίς να χρησιμοποιήσετε κανένα μέρος του σώματός σας εκτός από τα πόδια και τους μύες των κύριων μυών σας.

Όλοι όσοι συμμετέχουν στο τεστ ξεκινούν με βαθμολογία στα 10, με έναν βαθμό να αφαιρείται για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Χέρι που χρησιμοποιείται για στήριξη: -1 πόντος
  • γόνατο που χρησιμοποιείται για στήριξη: -1 πόντος,
  • αντιβράχιο που χρησιμοποιείται για στήριξη: -1 πόντος.
  • χέρι στο γόνατο ή στο μηρό: -1 πόντος,
  • πλευρά του ποδιού που χρησιμοποιείται για στήριξη: -1 πόντος
  • Δώστε μια ευκαιρία και δείτε πώς θα τα πάτε.

Η Δρ. Azar εξηγεί ότι η μυοσκελετική φυσική κατάσταση μπορεί να συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία. Υπάρχει επίσης επιστήμη που υποστηρίζει το τεστ, με μια έκθεση του 2012 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας που εξηγεί ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του τεστ και του προσδόκιμου ζωής των ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 51 έως 80 ετών. Η έκθεση πρόσθεσε ότι τα άτομα που έλαβαν βαθμολογία 0-3 είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιονδήποτε με σκορ 8-10.

Ένα απλό τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου της μυοσκελετικής φυσικής κατάστασης έχει αποδειχθεί εξαιρετικά προγνωστικό για τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε μια μελέτη σε περισσότερους από 2000 μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες. Η μελέτη, που διεξήχθη στη Βραζιλία από τον Δρ Claudio Gil Araújo και τους συνεργάτες του στην κλινική Clinimex – Exercise Medicine Clinic στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αναφέρεται σήμερα στο European Journal of Cardiovascular Prevention.

Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε το 2002 σε ενήλικες και των δύο φύλων και με ηλικίες που κυμαίνονταν από 51 έως 80 ετών. Τα άτομα παρακολουθήθηκαν από την ημερομηνία της βασικής δοκιμασίας μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή την 31η Οκτωβρίου 2011, με διάμεση παρακολούθηση 6,3 ετών.

Πριν ξεκινήσουν τη δοκιμή, τους είπαν: «Χωρίς να ανησυχείτε για την ταχύτητα κίνησης, προσπαθήστε να καθίσετε και μετά να σηκωθείτε από το πάτωμα, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη υποστήριξη που πιστεύετε ότι χρειάζεται».

Κάθε μία από τις δύο βασικές κινήσεις αξιολογήθηκε και βαθμολογήθηκε από 5, με έναν βαθμό να αφαιρείται από το 5 για κάθε στήριγμα που χρησιμοποιήθηκε (χέρι ή γόνατο, για παράδειγμα). Τα υποκείμενα αξιολογήθηκαν έτσι με μια σύνθετη βαθμολογία από 0 έως 10, η οποία, για χάρη της ανάλυσης, κατατάχθηκε σε τέσσερις κατηγορίες (C1, 0–3, C2, 3,5–5,5, C3, 6–7,5 και C4, 8 –10)

«Σε σύγκριση με άλλες προσεγγίσεις στις λειτουργικές δοκιμές», πρόσθεσε ο Δρ Araújo, «η δοκιμασία δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και είναι ασφαλής, εύκολη στην εφαρμογή σε σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο από 2 λεπτά) και βαθμολογείται αξιόπιστα».

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει