Ενημέρωση με ένα κλικ

Tο «μυστικό» της μακροζωίας που αποκαλύπτουν οι Ιάπωνες

Αν, όπως πολλοί άλλοι, έχετε προσπαθήσει να μάθετε περισσότερα για το τι κάνει κάποιους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και να νιώθουν περισσότερη ευτυχία, τότε πιθανώς έχετε ήδη ακούσει για τις «Μπλε Ζώνες», όπως η Οκινάουα της Ιαπωνίας.

Οι «μπλε ζώνες» είναι περιοχές στον κόσμο με τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ- Τί συστήνει ο Καρδιολόγος; - Φροντίζω

Γιατί είναι σημαντική η σωματική δραστηριότητα για την εγκεφαλική  λειτουργία των ηλικιωμένων; - ΕΡΑΣΜΟΣ

Οι ηλικιωμένοι που ασκούνται ζουν 5 χρόνια περισσότερο – Logodiatrofis.gr

Η Άθληση στην Τρίτη Ηλικία | Υγεία & Ομορφιά

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες της Οκινάουα ζουν περισσότερο από τις γυναίκες όλων των άλλων περιοχών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα μακροζωίας Dan Buettner.

Επιπλέον, «οι κάτοικοι της Οκινάουα έχουν λιγότερο καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άνοια από τους Αμερικανούς», έγραψε ο Buettner στην ιστοσελίδα του.

Και μιας και αποδεδειγμένα ζουν πολλά περισσότερα χρόνια από πολλούς άλλους είναι οι πλέον κατάλληλοι να μας δώσουν τις συμβουλές τους που συμβάλλουν στη μακροζωία και στην ευτυχία ..

Σχεδόν όλοι οι σούπερ-ager είπαν ότι εξασκούνται τακτικά το radio taiso, το οποίο είναι μια γνωστή, εδώ και δεκαετίες ιαπωνική άσκηση.

«Ακόμη και οι ένοικοι του γηροκομείου που επισκεφτήκαμε αφιέρωναν τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε μέρα σε αυτήν, αν και ορισμένοι έκαναν τις ασκήσεις από τα αναπηρικά τους καροτσάκια», γράφουν οι συγγραφείς στο βιβλίο τους.

Βοηθάει το γεγονός ότι η άσκηση απαιτεί κινήσεις χαμηλής έντασης και μπορεί να ολοκληρωθεί σε πέντε λεπτά ή λιγότερο. Και αυτό που κάνει την άσκηση να ξεχωρίζει πραγματικά είναι ότι συνήθως γίνεται μεταξύ ομάδων ανθρώπων.

Ένας από τους κύριους στόχους είναι να «προάγει το πνεύμα ενότητας μεταξύ των συμμετεχόντων», σύμφωνα με τους συγγραφείς, García και Miralles.

Βρείτε έναν σκοπό και μείνετε απασχολημένοι

Υπάρχει μια ιαπωνική παροιμία που λέει: «Έχετε να κάνετε κάτι που σας ενδιαφέρει; Μόνο αν μένεις ενεργός θα σε κάνει να θέλεις να ζήσεις εκατό χρόνια». Οι κάτοικοι της Οκινάουα το πετυχαίνουν αυτό βρίσκοντας το ikigai, ή τον σκοπό τους, που τους ενθαρρύνει να επικεντρωθούν στο βαθύτερο νόημα της ζωής τους.

Το ikigai μπορεί να μεταφραστεί ελεύθερα ως «η ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος». Συχνά, οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο δεν συνταξιοδοτούνται, σημειώνει το CNBC.

Για παράδειγμα, ο Hayao Miyazaki, 83 ετών, είναι διευθυντής ταινιών κινουμένων σχεδίων στο Studio Ghibli στην Ιαπωνία. Μια μέρα μετά τη συνταξιοδότησή του τη δεκαετία του ’90, ο Miyazaki ήρθε στη δουλειά του για να σχεδιάσει νέα κινούμενα σχέδια- μόλις κυκλοφόρησε μια ταινία το 2023.

Βέλτιστη εμπειρία

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να βρεις την ευτυχία, για να ζεις σύμφωνα με το ikigai σου», γράφουν στο βιβλίο τους οι García και Miralles. Αλλά ένα βασικό συστατικό είναι η ικανότητα να φτάσετε σε αυτή την κατάσταση και, μέσω αυτής της κατάστασης, να έχετε μια «βέλτιστη εμπειρία».

Το να βυθίζεσαι σε μια κατάσταση ροής, σου επιτρέπει να είσαι περισσότερο παρών, να βελτιώσεις την εστίασή σου και να ξεχάσεις προσωρινά τις ανησυχίες σου, σύμφωνα με τους García και Miralles.

«Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που πετυχαίνουν τα περισσότερα», έγραψαν. «Είναι εκείνοι που περνούν περισσότερο χρόνο από τους άλλους σε κατάσταση ροής».

 

Με λίγα λόγια και καλά.. μην αφήνεις την ζωή να σε πάρει από κάτω…και να θυμάσαι ότι και μέχρι τα βαθιά γεράματα.. υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνει. μην αδρανείς..

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει