Ενημέρωση με ένα κλικ

Black Friday και πως καθιερώθηκε η “Μαύρη Παρασκευή”

Η“Μαύρη Παρασκευή” ή όπως την ξέρουμε οι περισσότεροι “Black Friday” είναι η μεγαλύτερη ημέρα προσφορών και εκπτώσεων στο εξωτερικό που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα.

Η “Black Friday“, που κάθε χρόνο πλήθος κόσμου περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία προκειμένου να κάνει αγορές σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων με πολύ μεγάλη έκπτωση, έχει καθιερωθεί να είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν πως δημιουργήθηκε κα καθιερώθηκε η πιο «μαύρη» ημέρα για αγορές.

O όρος «Black Friday» που χρονολογείται από το 1961 προέρχεται από την Φιλαδέλφεια, όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την μεγάλη κίνηση στους δρόμους από αυτοκίνητα και πεζούς που σημειωνόταν την ημέρα μετά την γιορτή των Ευχαριστιών.

Ακόμα, ο ίδιος όρος λέγεται ότι προέκυψε και από τις αποδείξεις λιανικής πώλησης! Συγκεκριμένα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 τα στοιχεία πάνω στα λογιστικά φύλλα και τις αποδείξεις που ήταν χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά στα εμπορικά καταστήματα, γράφονταν από μελάνι μαύρο και κόκκινο.

Οι ημέρες που οι πωλήσεις ήταν χαμηλές σημειώνονταν με κόκκινο χρώμα και τις ημέρες όπου οι καταστηματάρχες είχαν υψηλές πωλήσεις τις σημείωναν με μαύρο μελάνι. Καθώς λοιπόν η τελευταία Παρασκευή πριν ξεκινήσει ο Δεκέμβριος ήταν η πρώτη ημέρα πωλήσεων για τις χριστουγεννιάτικες αγορές και ο τζίρος που σημειωνόταν ήταν σταθερά υψηλός, η μέρα πήρε το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα από το μελάνι!

Με το πέρασμα των χρόνων η «Black Friday» αποκτούσε όλο και περισσότερη φήμη στο εμπόριο και σιγά σιγά έγινε η αγαπημένη ημέρα τόσο για το λιανεμπόριο όσο και για τους καταναλωτές αφού οι τιμές στα προϊόντα πέφτουν κατακόρυφα και έτσι οι μεν πουλάνε και οι δε αγοράζουν με μανία!

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ο τζίρος πωλήσεων που σημειώνεται την «Black Friday» ξεπερνά πολλές φορές τον τζίρο της χριστουγεννιάτικης περιόδου, που θεωρείται η πιο σημαντική αγοραστική σεζόν για όλο τον κόσμο!

Τα προϊόντα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση κάθε χρόνο τέτοια ημέρα είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα παιχνίδια αφού έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης, ωστόσο μειωμένες τιμές πλέον έχουν όλα τα προϊόντα.

Φέτος αναμένουμε την «Black Friday» στις 26 Νοεμβρίου, την τελευταία δηλαδή Παρασκευή του μήνα και μαζί τις μεγάλες προσφορές για να κάνουμε τις αγορές μας!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει