Ενημέρωση με ένα κλικ

Μπουτάν: Η μόνη χώρα χωρίς τουρισμό – Με μια μόνο εξαίρεση

Η Φραν Μπακ δεν διάβασε ποτέ το «Eat, Pray, Love». Αλλά όταν πέθανε το 2018 ο επί 30 χρόνια σύζυγός της, ξεκίνησε ένα πνευματικό ταξίδι. Αυτο περιλάμβανε από το Μπαλί και την Ινδία, μέχρι το να καταλήξει να είναι η μόνη τουρίστρια που της δόθηκε άδεια να εισέλθει στο βασίλειο του Μπουτάν, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια μιας εξάμηνης παραμονής στο Μπαλί, η Μπακ έμενε δίπλα σε ένα καφέ όπου γινόταν διαλογισμός με γκονγκ – μια πρακτική όπου χρησιμοποιούνται διάφορα είδη μεταλλικών γκονγκ ως μια μορφή ηχοθεραπείας. Αρχικά ήταν επιφυλακτική αλλά στη συνέχεια άρχισε να την εφαρμόζει η ίδια.
«Κυριολεκτικά ξύπνησα μια μέρα και είπα, θα πάρω τα γκονγκ στο Μπουτάν», λέει η Μπακ στο CNN Travel.

Οι τρεις αρχές που έπρεπε να δώσουν έγκριση (για τη βίζα της) ήταν το συμβούλιο τουρισμού, το τμήμα μετανάστευσης και η ομάδα εργασίας του κορονοϊού.

Παρόλο που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τουριστικές βίζα μπορούν να χορηγούνται κατά περίπτωση, η Μπακ ήταν η πρώτη βίζα που χορηγήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 – και, μέχρι στιγμής, η μοναδική.

Για να φτάσει κανείς στο Μπουτάν θα πρέπει να υπερπηδήσει μια σειρά από εμπόδια. Η Μπακ έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλές ακυρώσεις ή αλλαγές στην πτήση της, το προσωπικό του αεροδρομίου που δεν ήξερε τι έγγραφα χρειαζόταν, μια σειρά από εξετάσεις Covid, ενώ στη συνέχεια έπρεπε να περάσει 21 ημέρες σε καραντίνα ξενοδοχείου, όπου έβγαινε από το δωμάτιό της μόνο για να κάνει και άλλες εξετάσεις Covid.

Παρόλα αυτά, η Μπακ πιστεύει ότι όλα τα προβλήματα άξιζαν τον κόπο. «Μόνο όταν έφτασα εδώ συνειδητοποίησα ότι έγραφα ιστορία», λέει. «Δεν περίμενα να λαμβάνω μηνύματα από ανθρώπους να με καλωσορίζουν και με ευχαριστούν που ήρθα στη χώρα».

Με τιμές αξιωματούχου

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν την άφιξη της Μπακ στο Μπουτάν με τον τρόπο που θα μπορούσαν να καλύψουν μια επίσκεψη αξιωματούχου.

Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την ιστορία της ήταν και ο Ντεσάντις. «Η Φραν ήταν πρωτοπόρος από πολλές απόψεις».

Ακόμη και πριν από την πανδημία, το να πάει κανείς στο Μπουτάν απαιτούσε αρκετό συντονισμό. Σύμφωνα με την πολιτική του βασιλείου «High Value Low Impact», η επίσκεψη είναι απαγορευτικά ακριβή και έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τον υπερτουρισμό.

ΠΗΓΗ: HUFFPOST

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει