Ενημέρωση με ένα κλικ

Επιχειρήση Ελευθερία: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα στις 27/12 – Χρονοδιάγραμμα, ραντεβού και διαδικασία

Στις 27 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί στη χώρα μας. Μάλιστα, η επιτροπή του προγράμματος «Ελευθερία» ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που το εμβόλιο πήρε “πράσινο φως” για διανομή σε όλες τις ερωπαϊκές χωρές, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Το χρονοδιάγραμμα της άφιξεις των εμβολίων στην Ελλάδα

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε το γενικό πλάνο του εμβολιασμού. Στις 26 Δεκεμβρίου θα έρθουν στη χώρα μας οι πρώτες 9.750 δόσεις.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα:

  • Στις 26 Δεκεμβρίου, η χώρα παραλαμβάνει την πρώτη δόση, των 9.750 εμβολίων, που θα χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία αναφοράς.
  • Στις 27 Δεκεμρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα εξής νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας
  • Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των  εμβολίων στα εξής νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Νοσοκομείο Πάτρας.
  • Στις 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα παραπάνω νοσοκομεία.
  • Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει συνολικά 83.850 δόσεις.
  • Μέχρι τέλος του Ιανουαρίου η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 429.000 δόσεις εμβολίου.
  • Μέχρι τέλος του Φεβρουαρία η Ελλάδα θα παραλάβει άλλες 333.450 δόσεις εμβολίου.

Συνολικά, η Ελλάδα θα παραλάβει μέχρι το τέλος του Μαρτίου 1.265.550 δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο οι δόσεις από Moderna και AstraZeneca.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνω των 85 ετών.

Οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα των ραντεβού.

Από σήμερα, εξ άλλου, οι πολίτες θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες απο την πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Πως θα κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί άμεσα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr μέσω της οποία θα μπορεί ο καθένας να κλείνει το ραντεβού του.

Το ραντεβού θα κλείνετε:

  • είτε μέσω της πλατφόρμας,
  • είτε από φυσικά σημεία (πχ.φαρμακείο).

Σχετικά με τη διαδικασία του ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS μέσω του συστήματος της άυλης συνταγογράφησης. Με αυτό το μήνυμα θα ενημερώνονται για την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα πρέπει να προσέλθουν.

Έπειτα, οι πολίτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το ραντεβού και να παρουσιαστούν στον εμβολιασμό. Αν κάποιος θέλει να αλλάξει το ραντεβού θα πρέπει να ξαναμπει στη πλατφόρμα για να ζητήσει νέο, ή να επισκεφθεί ένα ΚΕΠ ή φαρμακείο.

Έφτασαν στην Ελλάδα τα ψυγεία για τα εμβόλια

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τα ψυγεία όπου θα αποθηκευθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer/ BioNTech.

Τα ψυγεία, τα οποία φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία, χωρούν 80.000 δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο, το οποίο διατηρείται σε θερμοκρασία -70° Κελσίου, αναμένεται να φτάσει στη χώρα στις 26 Δεκεμβρίου.

Υπεύθυνο για τη αποθήκευση των εμβολίων είναι το υπουργείο Άμυνας και για την φύλαξή του η Πολιτική Προστασία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει