Ενημέρωση με ένα κλικ

Μετάλλαξη κορονοϊού: Σε συναγερμό η Ευρώπη – Έκτακτη συνεδρίαση στις 12.00 η ΕΕ

Σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 12.00 αναμένεται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τη γερμανική προεδρία. Στόχος, να υπάρξει καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σχετικά με την μετάλλαξη του κορονοϊού. 

Συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανό να ληφθούν νέες αποφάσεις και σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά την αναστολή πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έκαναν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. 

 Οι χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους με τη Βρετανία, μέχρι στιγμής, είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία. Ωστόσο, είναι θέμα ωρών είναι και για τις υπόλοιπες χώρες.  

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη Βρετανία 

Η ταχεία διασπορά του VUI-202012/01, όπως λέγεται το νέο στέλεχος του κορονοϊού,υ μεταδίδεται μέχρι και κατά 70% ευκολότερα. Μάλιστα, η εκτόξευση των κρουσμάτων υποχρέωσε την κυβέρνηση Τζόνσον να επιβάλει νέα αυστηρά τοπικά lockdown στην περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία. 

Από την πλευρά του ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αξιωματούχους σχετικά με την εμφάνιση του νέου στελέχους. Η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, όπως δήλωσε ο ΠΟΥ στο BBC. 

Που έχει εξαπλωθεί το νέο στέλεχος του κορονοϊού; 

Προς το παρόν η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού φαίνεται να επικεντρώνονται εντός και γύρω από τη νότια Αγγλία. Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου στο νέο στέλεχος του κορoνοϊού αποδόθηκε: 

  •  το 43% των κρουσμάτων και το 28% των εισαγωγών σε νοσοκομεία με Covid-19 στη νοτιοανατολική Αγγλία 
  • το 59% των κρουσμάτων και το 38% των εισαγωγών σε νοσοκομεία στην ανατολική Αγγλία και το 62% των κρουσμάτων 
  • και το 34% των εισαγωγών σε νοσοκομεία στο Λονδίνο. 

Θα είναι αναποτελεσματικά τα εμβόλια στο νέο στέλεχος του κορονοϊού; 

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν σε βρετανικά ΜΜΕ, δήλωσε ότι τα εμβόλια δεν θα είναι αναποτελεσματικά. Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι οι πρωτεΐνες που καλύπτουν το κέλυφος του κορονοϊού θα πρέπει να υποστούν σημαντικές γενετικές μεταμορφώσεις για να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι που δεν φαίνεται να έχει συμβεί σ’ αυτό το στάδιο, αν και συνεχίζονται οι αναλύσεις. 

Μαγιορκίνης: Είμαι πολύ σκεπτικός αλλά συνιστώ ψυχραιμία 

Ψυχραιμία συνέστησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. 

Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρει σε ανάρτησή του πως «η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική» και στη συνέχεια παραθέτει κάποιους λόγους που τον κάνουν να συστήνει ψυχραιμία. 

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη 

Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα). 

Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί ΚΑΙ στην Ουαλία (αν και δεν φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω) όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα. 

Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία. 

Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα “καμπανάκια” λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει. 

https://www.facebook.com/gkikas.magiorkinis/posts/10157479297606856

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας πτήσεις από Βρετανία στην Ελλάδα 

Μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα  αναμένεται ότι θα επιτρέπονται οι πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα, μετά το συναγερμό που έχει προκαλέσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο εντοπισμός μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με πληροφορίεςη απόφαση θα οριστικοποιηθεί σε σύσκεψη που θα γίνει στην Πολιτική Προστασία, που θα καθορίσει τις λεπτομέρειές της. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει