Ενημέρωση με ένα κλικ

“Καμπανάκι” λοιμωξιολόγων: Πως τα ρεβεγιόν θα φέρουν έκρηξη κρουσμάτων

Οι λοιμωξιολόγοι συνιστούν μεγάλη προσοχή για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις στα ρεβεγιόν που ακολουθούν, καθώς προειδοποιούν ότι η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσει νέα έκρηξη κρουσμάτων και να φέρει πιο κοντά ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε ότι υπάρχει τάση μείωσης τόσο στα κρούσματα, όσο και στους θανάτους και τους διασωληνωμένους, καθώς επίσης και στον δείκτη θετικότητας. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η πανδημία του κορονοϊού επιμένει.

“Τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν σε σπίτια μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του κορονοϊού ακόμα και σε ελάχιστα λεπτά”

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν σε σπίτια, παρά το lockdown, μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του κορονοϊού ακόμα και σε ελάχιστα λεπτά.

Η κ.Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρωθούν στα σπίτια για τον εορτασμό, πλην των στενών μελών της οικογένειας. Η ίδια τόνισε ότι ένας μόνο ασυμπτωματικός φορέας να υπάρχει σε μία οικογένεια μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διασπορά. Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να φορούν όλοι μάσκες κατά τη διάρκεια του ρεβεγιόν.

Όπως εξήγηση η καθηγήτρια, η μετάδοση του κορονοϊού σε ένα σπίτι 150 τ.μ μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα σε 8 λεπτά, εάν υπάρχουν 20 παρευρισκόμενοι και κανείς από αυτούς δεν φορά μάσκα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει