Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς – Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι εισιγήσεις των ειδικών στο τραπέζι της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των εμπορικών καταστημάτων, των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής κ.α.. Να σημειωθεί ότι, αν ανοίξουν θα έχουν αυστηρά μέτρα προστασίας, και θα εξεταστεί το ωράριο λειτουργίας, ειδικά τις ημέρες αιχμής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ενδέχεται να αλλάξει και η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινά αργότερα από τις 21:00.

Τα δύο σενάρια για το λιανεμπόριο

Οι εκδοχές για το λιανεμπόριο αυτή τη στιγμή είναι δύο:

  1. σταδιακό άνοιγμα, δηλαδή δύο δόσεις επανεκκίνησης της οικονομίας, στις 14/12 και στις 21/12.
  2. οριζόντιο άνοιγμα όλων των καταστημάτων.

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις θα τεθούν αυστηρά πλαίσια λειτουργίας. Πάντως, οι επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα επηρεάσει το επιδημιολογικό φορτίο.

Τι λένε οι επιδημιολόγοι

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη δήλωσε ότι το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει μόνο για τα μικρά καταστήματα και μόνο με ραντεβού. Ειδάλλως, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «τη μέρα που θα ανοίξει το λιανεμπόριο θα είναι όπως μια μέρα πριν κλείσει. Κάτι σαν το Euro του 2004 που είχε κερδίσει η Ελλάδα και πανηγύριζαν όλοι οι Έλληνες έξω. Κάπως έτσι, πανηγύριζαν ότι θα γίνει η καραντίνα όποτε ‘’να προλάβουμε για την τελευταία βόλτα’’».

Από την άλλη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές που έχουν πρόβλημα όπως η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Ήπειρος. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα».

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, επόμενες είναι οι εκκλησίες. Τα νεώτερα θα είναι γνωστά στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στο τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο φαίνεται πως οι ναοί θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με τα καταστήματα.

Χθες, πάντως, υπήρξε επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι επισήμως. Και από τις δύο πλευρές αναζητείται η «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει να πραγματοποιηθούν λειτουργίες, χωρίς να παραβιαστούν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Για τα Χριστούγεννα, η βασική πρόταση είναι προκειμένου να ανοίξουν οι ναοί, η δυνατότητα από πλευράς της Εκκλησίας να γίνουν περισσότερες λειτουργίες, δύο την παραμονή το βράδυ των Χριστουγέννων στις 9 και στις 11 και τρεις ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 5, στις 7 και στις 9 το πρωί, προκειμένου να μην υπάρχει συγχωτισμός.

Στην αύξηση των λειτουργιών και τα Φώτα, παραμονή και ανήμερα, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η Εκκλησία. Η πρόταση θα περιλαμβάνει να μην γίνουν οι λιτανείες, στις οποίες και συνωστίζεται πλήθος πιστών.

Επίσης, συζητήθηκε, να μη γίνει η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα αλλά σε κολυμβήθρα και ο αγιασμός να δίνεται σε μπουκαλάκι και τα αντίδωρο τυλιγμένο σε χαρτί. Eκτιμάται ότι κατά το δωδεκαήμερο, οι εκκλησίες θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή, ώστε να μπορεί ο πιστός να ανάψει ένα κερί κλπ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει