Ενημέρωση με ένα κλικ

Προς παράταση του lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου – Πότε και πως θα ανοίξειη αγορά

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών και η πίεση στο ΕΣΥ θα κρίνουν το τελικό χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού, την μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων και την διαχείριση των περιοριστικών μέτρων είναι πολύωρες.

Το μόνο δεδομένο που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η παράταση του lockdown σε πρώτη φάση έως τις 7 Δεκεμβρίου, κάτι που θα ανακοινωθεί πιθανότατα από τον Νίκο Χαρδαλιά την Παρασκευή.

Πως θα γίνει η άρση

Από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα θα είναι η φορά επανόδου των καταστημάτων στην εορταστική κανονικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η καθολική χρήση της μάσκας.

Περιγράφοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κλιμακωτή επαναλειτουργία καταστημάτων και υπηρεσιών, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε χθες πως το μείζον στην παρούσα φάση είναι ο έλεγχος της πανδημίας. Μάλιστα, ο υπουργός άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην λειτουργήσει η εστίαση την περίοδο των γιορτών. Η «επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση» ανέφερε σχετικά.

Με το lockdown να παρατείνεται μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Γ. Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπολίδη, οι ανακοινώσεις από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο διάστημα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος αποτελεί η αποτύπωση μιας ευρύτερης στρατηγικής εξόδου από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Πρώτα θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο

Πρώτος σταθμός μετά τη λήξη του lockdown είναι, κατά πληροφορίες, η επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά με επικρατέστερο σενάριο την επιστροφή στις τάξεις στις 7 ή 14 Δεκεμβρίου (παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις στην Επιτροπή).

Ως πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δείχνει η επόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου. Τότε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Ακόμη όμως και το άνοιγμα των όποιων εμπορικών καταστημάτων περνά υπό αυστηρό έλεγχο. Καθώς θα προηγηθούν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Θα ακολουθήσουν προς τα τέλη Δεκεμβρίου τα πολυκαταστήματα, αν τελικά επιτραπεί η λειτουργία τους.

Σε κάθε περίπτωση, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος λειτουργίας του λιανικού εμπορίου. Καθώς προκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η λύση του «click away», σύμφωνα με το οποίο:

  • ο καταναλωτής παραγγέλνει ηλεκτρονικά το προϊόν.
  • ο καταναλωτής προπληρώνει την παραγγελία.
  • ο καταναλωτής προσέρχεται στο κατάστημα, σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, παραλαμβάνει το προϊόν και αποχωρεί, χωρίς να εισέλθει στο κατάστημα.

Η ίδια αυστηρότητα θα διέπει και τη λειτουργία της εστίασης, όποτε και αν αυτή επιστρέψει στην κανονικότητα, αφού θα απαγορεύονται οι όρθιοι, οι πελάτες θα χωρίζονται σε τραπέζια των 4 ατόμων και δεν θα υπάρχει συνοδεία μουσικής στο χώρο.

Ακόμη πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα για τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Αυτά δεν θα ανοίξουν καθόλου τις ημέρες των γιορτών. Όπως  επίσης και τα θέατρα, τα σινεμά και οι πολυχώροι πολιτισμού.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει