Ενημέρωση με ένα κλικ

Εκλογές ΗΠΑ: Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τον Προεδρικό θώκο

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στην Αμερική, με εκατομμύρια πολίτες να είναι κυριολεκτικά “κολλημένοι” στις οθόνες τους, περιμένοντας νεότερες εξελίξεις.

Η μάχη είναι αμφίρροπη με την πιθανότητα  επανεκλογής του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ν.Τραμπ να είναι ορατή και τον Δημοκρατικό Τζ.Μπάιντεν να προσπαθεί να πετύχει μια μεγάλη νίκη σε πολιτείες κλειδιά για τους Ρεπουμπλικανούς.

 

Σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, τα δύο τρίτα των πολιτειών έχουν αποφασίσει με τον Τζο Μπάιντεν να εξασφαλίζει πολλές εξ’ αυτών που παραδοσιακά στηρίζουν τους Δημοκρατικούς, ενώ από την άλλη ο Τραμπ να κερδίζει μεν  σε ρεπουμπλικανικά κάστρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα σε σημαντικές πολιτείες – κλειδιά.

Όπως αναμεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τραμπ έχει ανατρέψει μέχρι στιγμής τις δημοσκοπήσεις σε αρκετές πολιτείες, όπως για παράδειγμα η Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας ακόμη περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι το 2016.

Από την άλλη ο Μπάιντεν πιθανώς να κερδίσει, όπως εκτιμά το Fox news, την Αριζόνα με τους μόλις 11 εκλέκτορες, που είχε κατακτήσει ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια. Μεγάλο αίνιγμα και η Αριζόνα για τα δύο στρατόπεδα.

Όπως είναι φυσιολογικό τα περισσότερα βλέμματα στρέφονται στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν , το Ουισκόνσιν, και φυσικά της Φλόριντα!

Στην τελευταία, με καταμετρημένο το 99% των ψήφωνο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με 51,3% έναντι 47,8% για τον Τζο Μπάιντεν κερδίζοντας πανηγυρικά τον Δημοκρατικό υποψήφιο.

Στη Φλόριντα, σύμφωνα με τα exit polls, ο Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μοιράζονται την ψήφο των Λατινοαμερικάνων. Το 2016 μόνο 4 στους 10 Λατινοαμερικάνους είχαν ψηφίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ο οποίος τώρα εμφανίζεται να έχει τη στήριξη τριών στους δέκα μη λευκών ψηφοφόρων, έναντι δύο στους δέκα πριν τέσσερα χρόνια.

Ο Τραμπ διατήρησε και το προβάδισμά του μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τα exit polls της Edison Research, έξι στους δέκα λευκούς ψηφοφόρους προτίμησαν τον Ρεπουμπλικάνο, ποσοστό που παραμένει ίδιο σε σχέση με το 2016.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ σημείωσε κέρδη μεταξύ των Κουβανών στην πολυπληθή νότια Φλόριντα, υπογραμμίζοντας τη σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Στο Τέξας τέσσερις στους 10 ισπανόφωνους ψήφισαν τον Τραμπ, άνοδος σε σχέση με τους τρεις στους δέκα το 2016, βάσει των exit polls στην πολιτεία αυτή.

Σε εθνικό επίπεδο, αν και ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων, ο Ρεπουμπλικάνος κέρδισε φέτος μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων της ομάδας αυτής των ψηφοφόρων σε σχέση με το 2016.

Η εθνική δημοσκόπηση της Edison έδειξε ότι περίπου το 11% των Αφροαμερικών, το 31% των ισπανόφωνων και το 30% των Ασιατών ψήφισαν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, άνοδος τριών ποσοστιαίων μονάδων και στις τρεις δημογραφικές ομάδες έναντι του 2016.

Σε ότι αφορά στη Γερουσία προηγούνται οριακά οι Δημοκρατικοί, ενώ στη Βουλή προηγούνται οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο Τζο Μπάιντεν κατακτά τη Μινεσότα, όπως προβλέπει το AP, κι εξασφαλίζει τους 10 εκλέκτορές της και συνολικά 223 μέχρι στιγμής, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άλλους 47 για να εκλεγεί νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο επιτελείο του ελπίζουν να μπορέσει να νικήσει και στις άλλες μεσοδυτικές πολιτείες του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

Ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος αναμένεται να απευθυνθεί σύντομα στους Αμερικανούς από το σπίτι του στο Ντέλαγουερ καθώς η μάχη παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπη και αναμένεται να ζητήσει την υπομονή τους εκφράζοντας την πεποίθησή του για τα αποτελέσματα στην Αριζόνα και τις μεσοδυτικές πολιτείες.

 

Αμερικανικές εκλογές 2020 -Τι συμβαίνει με τους εκλέκτορες

Τα αμερικανικά μέσα παρουσιάζουν τους χάρτες τους για τους εκλέκτορες με διαφορετικές ενσωματώσεις. Σε κάθε περίπτωση στους εκλέκτορες μέχρι αυτή την ώρα προηγείται ο Τζο Μπάιντεν.

FOX: 227 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 204 ο Τραμπ
ABC: 206 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 179 ο Τραμπ
Politico: 223 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 136 ο Τραμπ
CNN: 205 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 136 ο Τραμπ

 

Τραμπ: «Είναι μία μεγάλη νίκη. «Είμαστε δυνατοί, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές»

Την πρώτη αντίδραση μετά το κλείσιμο της κάλπης στις εκλογές ΗΠΑ 2020 έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαστε πολύ δυνατοί, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές. Δεν θα τους αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει αφού κλείσουν οι κάλπες» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο αφότου βγήκε ο Τζο Μπάιντεν έκανε δηλώσεις.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωνε πως θα κάνει και εκείνος δήλωση μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών ΗΠΑ 2020, που εξελίχθηκαν σε θρίλερ χωρίς ξεκάθαρο νικητή. «Θα κάνω δήλωση απόψε. Μια μεγάλη νίκη!» έγραψε συγκεκριμένα ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει