Ενημέρωση με ένα κλικ

Έκτακτο: Ραγδαίες εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής και διακοπή

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είπε τη Δευτέρα η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, αλλά και της κοινής γνώμης και την κάλεσε να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Χαρακτήρισε επίσης αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει.

Υπενθυμίζουμε πως η Ουρανία Οικονόμου πρότεινε αναστολή στην εκτέλεση των ποινών για όλους τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής πλην του Γιώργου Ρουπακιά, για τον οποίο άλλωστε η νομοθεσία ούτως ή άλλως δεν πρόβλέπει αναστολή.

Η εισαγγελέας στήριξε την πρότασή της στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τον νόμο, για να μη δοθεί αναστολή στους βαριά καταδικασθέντες πρέπει να είναι είτε ύποπτοι φυγής, είτε να έχουν άγνωστη διαμονή στη χώρα, είτε να έχουν κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις για να διαφύγουν.

Ειδικότερα ο διάλογος Προέδρου – Εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες είχε ως εξής:

«Η εισαγγελέας είπε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν άλλες πράξεις οι κατηγορούμενοι. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και μια σειρά άλλων κατηγορουμένων. Όμως, παρέλειψε να αναφερθεί σε κατηγορούμενους που έχουν καταδικαστεί και σε ποινές κάθειρξης, όπως ο Λιακόπουλος, ο Στεργιόπουλος, ο Παπαβασιλείου και άλλοι». Μάλιστα η κα Λεπενιωτη ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Εισαγγελεας: Είπα ότι εκτελέστηκε η πράξη το 1979 σε ηλικία 22 ετών.

Πρόεδρος: Δεν έθεσα αυτό το θέμα.

Εισαγγελέας: Ναι, αλλά ξέρω ποιοι είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν έχουν, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Δηλαδή η πρότασή σας είναι και για αυτούς να ανασταλεί;

Εισαγγελέας: Ναι.

Πρόεδρος: Παρά την ενδεχόμενη υποτροπή ας πούμε

Εισαγγελέας: Ναι

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε: «Η κ. Εισαγγελέας ανέφερε στην πρόταση της ότι δεν έχουν παραβιάσει όρους. Ωστόσο, κατατέθηκαν έγγραφα στα οποία ο κατηγορούμενος Γιαννης Λαγός φέρεται να έχει παραβιάσει περιοριστικό όρο. Ζητούμε επιμέλεια εισαγγελέα να εισφερθεί στο δικαστήριο τυχόν βούλευμα για το ζήτημα αυτό», είπε και το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 11 το πρωί.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει