Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis

Συναγερμός στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς λίγο μετά τις 4.30 απόγευμα το Oruc Reis εισήλθε στο βορειοανατολικότερο άκρο της περιοχής ερευνών της τουρκικής NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Oruc Reis πλέει με ταχύτητα 8,7 κόμβων. Με αυτό τον ρυθμό υπολογίζεται ότι θα φτάσει μετά τις 8 το βράδυ στην περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το νησί.

Το τουρκικό ερευνητικό έχει κλείσει εδώ και αρκετές ώρες τον πομπό του.

Σύμφωνα με το Marine Traffic, tο Oruc Reis πλέει με ταχύτητα 8,7 κόμβων και η τελευταία του θέση λίγο μετά της 17:00 καταγράφηκε στο σημείο που βλέπετε.

Αύριο Τρίτη θα έρθει σε Αθήνα και Λευκωσία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος θα συναντηθεί με Αναστασιάδη, Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και Δένδια

Να σημειωθεί, ότι, η νέα πρόκληση προκάλεσε την οργή της Γαλλίας. Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε, την ανησυχία της χώρας για την νέα κίνηση του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis και κάλεσε την Αγκυρα να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να κρατήσεις αποστάσεις από νέες προκλήσεις και να επιδείξει απτές αποδείξεις της καλής θελήσεώς της».

Στο ίδιο μήκος κυματος και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι αν το Oruc Reis προχωρήσει όντως σε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ήταν ένα πολύ λυπηρό και μη συνετό βήμα» προσθέτοντας ότι θα τορπίλιζε τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα βοηθούσε τις σχέσεις Ε.Ε- Τουρκίας.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες προκειμένου να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει