Ενημέρωση με ένα κλικ

«Ιανός»: Αλλάζει πορεία ο κυκλώνας – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Ο «Ιανός» αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Παραμένει πάντως μια σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα.

--meteo.jpg
Η προβλεπόμενη τροχιά που θα ακολουθήσει ο ΙΑΝΟΣ και τα συγκεντρωτικά ύψη βροχής άνω των 50 mm παρουσιάζονται στον παραπάνω χάρτη. Η διακεκομμένη γραμμή στην τροχιά του ΙΑΝΟΥ μετά το βράδυ του Σαββάτου υποδεικνύει τη σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή του πορεία.

 

Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού».

Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική.

Ο κίνδυνος πλημμυρών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με το meteo.

 

Live η επέλαση του Ιανού: 

«Κίνδυνος για τις παράκτιες περιοχές»

«Το μεγάλο ερώτημα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει ο τυφώνας τις αμέσως επόμενες ώρες. Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί όπως έχουμε δει στους δύο τελευταίους τυφώνες, το 2017 και το 2018, η πορεία που ακολούθησαν –παρά τις προβλέψεις- ήταν αλλοπρόσαλλη» σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας νωρίς το πρωί στο Mega.

«Αλλού περιμέναμε να καταλήξουν και αλλού βρέθηκαν τελικά» συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας πως αυτό κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες για την πορεία του φαινομένου.

Παράλληλα, τόνισε πώς ενδεχόμενη πορεία του Ιανού παραλιακά παράλληλα με τις ακτές της Πελοποννήσου τον φοβίζει.

«Όταν ένας τυφώνας μπαίνει στη στεριά εγκάρσια σιγά-σιγά αποφορτίζεται, λόγω των ορεινών όγκων και δεν ενισχύεται από τη θάλασσα. Όταν όμως πάει στην παράκτια περιοχή, από τη μία μεριά ενισχύεται από τη θάλασσα και αποφορτίζεται στη στεριά».

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει