Ενημέρωση με ένα κλικ

Ξεκίνησε η επέλαση του «Ιανού»- Live η πορεία του

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και η Ιθάκη. Με θυελλώδεις ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» πλήττει τα νησιά του Ιονίου, και ήδη σημειώθηκαν προβλήματα κυρίως στην ηλεκτροδότηση.

Όλος ο μηχανισμός των νησιών βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και όλοι οι υπάλληλοι βρίσκονται στις θέσεις ώστε να επέμβουν όπου χρειαστεί, κάτω από αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης αλλά και να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα και να παρθούν νέα μέτρα

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για τις επόμενες ώρες, είναι: Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλες ποσότητες βροχής, έως και 200 τόνους ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλα προβλήματα.

Η Παρασκευή και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, προβλέπεται να είναι το πιο δύσκολο και επικίνδυνο διάστημα της κακοκαιρίας για την Αττική.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από τα νησιά του Ιονίου, όπου έχουν σημειωθεί προβλήματα κυρίως στην ηλεκτροδότηση κυρίως σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αργολίδα, Κορινθία, Δυτική Μάνη, καθώς και Χαλκίδα, ενώ σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου, για τα νησιά του Ιονίου.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ιθάκη, καθώς όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ τόσο ο έπαρχος της Ιθάκης Θανάσης Λιβιτσάνης όσο και ο δήμαρχος Διονύσης Στανίτσας από τις 4 τα ξημερώματα το νησί είναι χωρίς ρεύμα, δέντρα και κολώνες έχουν πέσει λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Επιπλέον, αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Προβλήματα έχουν σημειωθεί επίσης στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στη δυτική Ελλάδα λόγω των ισχυρών ανέμων που κρατούν κλειστές τις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να χαρακτηρίζει τον μεσογειακό κυκλώνα «φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία».

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το ’95 και μετά και τείνει να ενταθεί στην περιοχή της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας πως:

  1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

  3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει