Ενημέρωση με ένα κλικ

Στο σημερινό Eurogroup τα μέτρα της ΔΕΘ – Το πακέτο μειώσεων φόρων

Μειώσεις φόρων αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη που θα ισχύσουν το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών με ορίζοντα εφαρμογής ενός έτους, το 2021 και μονιμοποίηση τους τα επόμενα χρόνια ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Τα μέτρα που φέρονται να προκρίνονται είναι τα εξής:

  1. Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Εναλλακτικά εξετάζεται ενιαίο σταθερό ποσό για τις εισφορές υγείας – για παράδειγμα 55 ευρώ – ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  2. Περιορισμός του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 ευρώ που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα με στόχο να ελαφρυνθούν επιχειρήσεις επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δέχονται ισχυρά χτυπήματα από τον κορονοιό.
  3. Ψαλίδι στην εισφορά αλληλεγγύης έως και 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή η  κατάργηση της εναλλακτικά για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα.
  4. Μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδημάτων για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους και για το 2021. Η μείωση του συντελεστή από 30% έως και 100% για όσους έχουν υποστεί μείωση τζίρου λόγω του κορονοϊού ισοδυναμεί με ένεση ρευστότητας που συνολικά φθάνει τα 1,5 δισ. ευρώ
  5. Άμεση και σε μία δόση καταβολή των αναδρομικών του ΣτΕ ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1.000.0000 συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
  6. Δεύτερο κύμα αναδρομικών για περίπου 180.000 συνταξιούχους που έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019

Το πακέτο της Θεσσαλονίκης έχει ήδη συζητηθεί με τους θεσμούς και αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα το βράδυ  μετά και το πέρας των εργασιών του Eurogroup στο τραπέζι του οποίου θα βρεθεί το καυτό θέμα των δημοσιονομικών κανόνων  με επίκεντρο το αν θα ισχύσει η «ρήτρα διαφυγής» και το 2021 .

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More