Ενημέρωση με ένα κλικ

Σε ρυθμούς ΔΕΘ η Κυβέρνηση: «Κλειδώνει» μέσα στην εβδομάδα το πακέτο στήριξης της οικονομίας

«Φωτιά» έχουν πάρει συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις και τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το οικονομικό επιτελείο κινείται σε ρυθμούς ΔΕΘ.

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα πρέπει να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων στήριξης και φοροελαφρύνσεων που θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.

«Θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει δηλώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει πέσει σιγή ασυρμάτου. «Μην περιμένετε να σας πω αυτά που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ» είναι η απάντηση που δίνουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου στην ερώτηση «ποιους φόρους σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση το 2021».

Όλα εξαρτώνται και συνδέονται με την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης. Για όσο διάστημα η ελληνική οικονομία θα στροβιλίζεται στη δίνη της πανδημίας οι μόνιμες μειώσεις φόρων μάλλον θα παραμένουν «παγωμένες» ενώ θα διατηρούνται τα προσωρινά μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, τον καφέ, το τουριστικό πακέτο και τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021 είναι «η πιο δύσκολη κατάρτιση προϋπολογισμού που έχει βιώσει την τελευταία δεκαετία» αφού λείπουν σημαντικά κομμάτια από το παζλ για να μπορεί να μιλήσει κανείς για βασικές παραδοχές, στόχους και προβλέψεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στο άτυπο Εurogroup στο Βερολίνο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους δημοσιονομικούς στόχους και κανόνες που θα ισχύσουν το 2021.

Πάντως η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 η οποία έφθασε το 15,2% μεγαλώνει τα ρήγματα στα δημοσιονομικά μεγέθη και το οικονομικό επιτελείο για να ευθυγραμμίσει τις προβλέψεις με τις εξελίξεις στη πραγματική οικονομία προχωρεί στην αύξηση των πιστώσεων κατά 6 δισ. ευρώ. Έτσι ακριβώς όπως τα «πήρε» η κυβέρνηση τα 2,5 δις. ευρώ από τις αγορές με το 10ετές, με την ίδια ακριβώς ταχύτητα τα δίνει στην οικονομία.

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται πως από το ποσό αυτό τα 4 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών από την πανδημία, δηλαδή νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και επαγγελματίες που βάλλονται από την κρίση, ενώ 1,4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την πληρωμή των αναδρομικών σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους στο πλαίσιο των απόφασης του ΣτΕ για την επιστροφή μέρος των κύριων συντάξεων που κόπηκαν στην περίοδο των Μνημονίων.

Επίσης, κονδύλια ύψους 600 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Για ευνόητους λόγους το ποσό αυτό μπαίνει σφήνα στο πακέτο των πιστώσεων για την αναχαίτιση της κρίσης ενώ κατά 76 εκατ. ευρώ αυξάνεται η ειδική χρηματοδότηση φορέων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές ότι με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας θα προσπαθήσει να μειώσει το στοκ των οφειλών αυτών οι οποίες κυμαίνονται στα επίπεδα των 1,7 – 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2020 καθίσταται αναγκαία και γίνεται με σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει