Ενημέρωση με ένα κλικ

Βουλή: Σήμερα η ψηφοφορία για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη η ψηφοφορία για τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ.

Πρόκειται για τα σχέδια νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους» και η «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών».

Πριν την ψηφοφορία θα υπάρξουν ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Η στάση των κομμάτων

Θετική στάση στη συμφωνία με τη Ιταλία προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ θα δηλώσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Ναι» με ορισμένες επιφυλάξεις λέει το Κίνημα Αλλαγής, αρνητική ψήφο και στις δύο συμφωνίες δίνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την τελική στάση της στην ολομέλεια.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στην ελληνοϊταλική συμφωνία, επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται για πρώτη φορά την ανάγκη συμβιβασμών, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική.

Για κενό στρατηγικής μίλησε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, Γ. Κατρούγκαλος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε οι ελληνικές κόκκινες γραμμές να γίνουν ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές, οι οποίες να προβλέπουν ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.

«Διεμβολίζει και αντιρροπεί» το σύμφωνο Ερντογάν-Σάρατζ, είπε αναφορικά με τα θετικά της συμφωνίας με το Κάιρο, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως περιέχει «σκοτεινά» στοιχεία όπως η οριοθέτηση στον 28ο μεσημβρινό, που, εάν δεν ενταχθούν σε ένα πλαίσιο συνολικής εθνικής στρατηγικής, μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθεια για λύσεις ενταγμένες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Επίσης, ζήτησε να γνωστοποιηθεί η μεθοδολογία και οι αρχές που εφαρμόστηκαν.

Τέλος, προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «παρών» στην κύρωση της συμφωνίας Αθηνών-Καΐρου και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Υπέρ το ΚΙΝΑΛ

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, τάχθηκε υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών και κάλεσε σε συνεννόηση σε επίπεδο ηγεσιών των κομμάτων.

Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι, εάν δεν υπήρχε το σύμφωνο Τουρκίας-Τρίπολης, δεν θα διανοούμασταν να πάμε σε μερική οριοθέτηση.

Κατά το ΚΚΕ

Από πλευράς του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, τάχθηκε κατά των δύο συμφωνιών, αναφέροντας ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία δίνει μερική επήρεια στα Διαπόντια Νησιά και τις Στροφάδες και ότι δίνει στους Ιταλούς αλιείς τη γαρίδα και τα οστρακόδερμα ενώ στους Έλληνες τον γαύρο και τη μαρίδα.

Σχετικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, την χαρακτήρισε «αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού, ο οποίος δεν εξηγεί γιατί δίνει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη».

Όχι και από την Ελληνική Λύση

Από την Ελληνική Λύση, ο Αντώνης Μυλωνάκης χαρακτήρισε κατάπτυστη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ενώ για την ελληνοϊταλική συμφωνία είπε ότι δεν μας έδωσε τίποτα αλλά άνοιξε κερκόπορτα για μερική επήρεια των νήσων επί της ΑΟΖ.

Η στάση του ΜέΡΑ25

Η Σοφία Σακοράφα, από πλευράς ΜέΡΑ25, επισήμανε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής, αλλά αποτελούν αντιδράσεις σε κινήσεις της Τουρκίας. Επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ, και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τις δύο συμφωνίες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει