Ενημέρωση με ένα κλικ

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία για έρευνες δίπλα στην Κάρπαθο (ΧΑΡΤΗΣ)

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελλόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και αναπαρήγαγε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελλόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλεί μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Τσαγατάι Ερτσιγές.

Περισσότερα από επτά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού περιστοιχίζουν το Oruc Reis, το οποίο παραμένει εντός του ανατολικού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 100 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου.

Το Oruc Reis βρίσκεται ανάμεσα σε τουρκικές και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις και έχει απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, αγνοώντας τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας “hailing”.

Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο δεν πραγματοποιεί έρευνες, εξαιτίας του θορύβου που προκαλεί η παρουσία πολλών πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη νέα τουρκική πρόκληση με παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, προχωρώντας στις απαραίτητες  διπλωματικές ενέργειες χωρίς να επιθυμεί τη στρατιωτική κλιμάκωση που προκαλούν οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει