Ενημέρωση με ένα κλικ

Τελεσίγραφο από Ελλάδα σε Oruc Reis- “Αποχωρήστε από το σημείο άμεσα”

Παραμένει στο ανατολικό άκρο “εντός και ταυτόχρονα εκτός” της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis», προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο συνεχιζόμενων προκλήσεων και “σπάσιμο νεύρων” όπως επισημαίνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στo securitynews.gr

Ειδικότερα αυτό το “μπες βγες” στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και “κόκκινο” συναγερμό.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τονίζοντας παράλληλα, ότι το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γύρω του, δημιουργώντας έναν άτυπο προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ισχύ ένα “άτυπο τελεσίγραφο” προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα στελέχη του ΓΕΕΘΑ τηρούν “σιγή ασυρμάτου” προς το παρόν, δίχως να θέλουν να αποκαλύψουν περισσότερα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ωστόσο εάν η Τουρκία θα θελήσει μέσω του Oruc Reis να ποντίσει καλώδια και να ξεκινήσει και επίσημα έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, γεγονός που που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά ή θα επιδιώξει την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μέσω σόναρ, προκειμένου να μην γυρίσει πίσω “με άδεια χέρια”.

Όπως και να έχει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στη περιοχή με ισχυρότατη δύναμη, έχοντας αποκλειστική μέριμνα και εντολές να μην επιτρέψει αφενός  τη δημιουργία τετελεσμένων στη περιοχή και αφετέρου να εκπέμψει το μήνυμα πως για ακόμη μια φορά η Ελλάδα δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται και φυσικά δεν υποχωρεί σε κανέναν που έχει ως απώτερο σκοπό να σφετεριστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα της.

Τέλος για ακόμη μια φορά οφείλουμε να αναφερθούμε στα σενάρια τόσο αποτροπής, όσο και άμεσης επέμβασης που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΘΑ μαζί με το ΓΕΕΘΑ και που τελούν φυσικά υπό τις ευλογιές και του Πρωθυπουργού. Για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να αναφέρουμε περισσότερα δημόσια, όμως αξίζει να σημειωθεί, ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν βρίσκεται μόνο του. Αντιθέτως στο πλευρό του έχει άξιους συμπαραστάτες τα ικανότατα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, που κυριολεκτικά “σκίζουν” τους αιθέρες όποτε έχει καταστεί αναγκαίο, ενώ από την άλλη τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού και ειδικότερα το Πεζικό, οι Ειδικές Δυνάμεις, τα Τεθωρακισμένα και φυσικά το Πυροβολικό διασφαλίζουν μαζί με τους “σιωπηλούς κυνηγούς του Αιγαίου” τα αόρατα δηλαδή υποβρύχια μας, ότι η διασπορά των δυνάμεων εάν αυτό απαιτηθεί κατά τη διάρκεια ενός θερμού επεισοδίου θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι κατακερματισμό όπως εσφαλμένα ελπίζει και εύχεται η Άγκυρα.

Πηγή: securitynews.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει