Ενημέρωση με ένα κλικ

Εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία «Θάλεια» στη Θεσσαλονίκη

«Η οικονομική ζημιά μου υπολογίζεται σε πάνω από 70.000 ευρώ συνολικά»

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Θάλεια», προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κτηνοτροφικές αλλά και αγροτικές μονάδες στην περιοχή του Δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

«Σε σύνολο 40 κτηνοτροφικών μονάδων στον Δήμο Λαγκαδά, οι 15 τουλάχιστον έχουν υποστεί ζημιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και κτηνοτρόφος στο Λαγκαδά, Γιώργος Κεφαλάς, προσθέτοντας:

«Αυτές οι 15 εκτρέφουν το μισό ζωϊκό κεφάλαιο βοειδών στην περιοχή μας που συνολικά ανέρχεται σε 6.000 βοειδή».

«Η οικονομική ζημιά μου υπολογίζεται σε πάνω από 70.000 ευρώ συνολικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απο πλευράς του, ο κτηνοτρόφος στο Καβαλάρι του δήμου Λαγκαδά, Αποστόλης Γκούτας, σημειώνοντας:

«Ευτυχώς δεν είχα απώλειες ζώων, αλλά μετρώ σοβαρές ζημιές σε υποδομές και δυστυχώς με την ορμή του το νερό εξαφάνισε ζωοτροφές, βιταμίνες για τα ζώα, καλαμπόκια και μπάλες αχύρου πολλών χιλιάδων ευρώ».

Ο προαναφερόμενος κτηνοτρόφος κατέχει μονάδα στην περιοχή Καβαλαρίου στο Δήμο Λαγκαδά με παρουσία άνω των 25 ετών διαθέτοντας 350 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, εκ των οποίων οι 160 είναι μητέρες.

«Πλημμύρισαν τα πάντα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, Δημήτρης Παπασιμόπουλος, προσθέτοντας:

«Εκτιμώ ότι το 70% της καλλιεργούμενης έκτασης με τριφύλλια, καλαμπόκια και σιτηρά έχουν καταστραφεί».

Την ίδια στιγμή τα αρμόδια στελέχη του Δήμου Λαγκαδά βρίσκονται σε επιφυλακή γυρνώντας όλα τα χωριά και διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τις καταστροφές από την επέλαση της κακοκαιρίας “Θάλεια”, σύμφωνα με δηλώσεις της αντιδημάρχου Αγροτικής Πολιτικής και Παραγωγικών Τάξεων, Άννα Σαρίκου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Δήμος Λαγκαδά, καλεί τους πολίτες από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης στον Δήμο εφόσον η οικοσκευή έχει υποστεί ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει, ότι θα υπάρξουν διευκρινίσεις και για τις πληγείσες επιχειρήσεις αλλά και για τις αποζημιώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες.

Οι εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία έθεσαν τον Δήμο Λαγκαδά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από εντολή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ενέκρινε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150.000 ευρώ στους Δήμους Λαγκαδά νομού Θεσσαλονίκης και Βελβεντού νομού Κοζάνης, καλύπτοντας τις πρώτες βασικές ανάγκες από τις καταστροφές στις δύο περιοχές.

Η κακοκαιρία «Θάλεια», προκάλεσε πλημμύρες σε σπίτια, καταστήματα, και δρόμους διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις νερού, ενώ παράλληλα επιχείρησε και σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων από τα αυτοκίνητα τους, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει