Ενημέρωση με ένα κλικ

Ανησυχία για τα κρούσματα κορονοϊού στα αστικά κέντρα

Την ανησυχία της για την εξάπλωση του κορονοϊού στα αστικά κέντρα και για το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η καθηγήτρια επιδημιολογίας εξήγησε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αναγκαστικό συνωστισμό και συνύπαρξη ανθρώπων, ο πληθυσμός που κινδυνεύει είναι τεράστιος.

Επεσήμανε επίσης πως οι τραγωδίες και οι καταστροφές που βλέπουμε σε άλλες χώρες, πάντα είναι σε μεγάλες πόλεις. «Σε μια μικρή κοινωνία ελέγχεις την κατάσταση ευκολότερα και οι άνθρωποι που κινδυνεύουν είναι λιγότεροι. Επομένως ναι η αγωνία μας είναι τι θα γίνει στα αστικά κέντρα», τόνισε η κ. Λινού.

Στην ίδια κατεύθυνση, η κ. Λινού εκτίμησε μιλώντας και στο «Θέμα 104,6» ότι τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ως συστάσεις ή υποχρεωτικά η κυβέρνηση «ίσως είναι λιγότερα από αυτά που χρειαζόταν» και πρόσθεσε πως «εγώ θα ήθελα να δω σχεδόν υποχρεωτική τη μάσκα σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους».«Είναι δυστυχώς κρίμα, γιατί έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας που είναι πάρα πολύ φθηνό και το αγνοούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ για τη χρήση μάσκας.

Με αφορμή τα ανησυχητικά στοιχεία στον Καναδά που δείχνουν ότι οι περισσότεροι που νοσούν είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 39, η καθηγήτρια είπε στο ΣΚΑΙ ότι αντίστοιχη διαπίστωση είχε γίνει και στη Νότια Κορέα. Γι’ αυτό, όπως είπε, επιμένει ότι πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι για να πειστούν οι νέοι για τη μεγάλη συλλογική και κοινωνική τους ευθύνη προκειμένου «να προσέξουν τη συμπεριφορά τους για να σώσουν ο καθένας τους μερικές ζωές άλλων ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι».

«Σίγουρα ένα 20χρονο παιδί δεν θα πειστεί από μένα ή από άλλους επιστήμονες που είμαστε μεγαλύτερη σε ηλικία. Μπορεί να  χρειάζονται έναν άνθρωπο της ηλικίας τους, έναν influencer που θα τους πείσει και θα τους κινήσει την ευαισθησία τους την ανθρωπιά τους για να μπορέσουν να συμπεριφερθούν σωστά», είπε η κ. Λινού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει