Ενημέρωση με ένα κλικ

Σήμερα η κρίσιμη σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε- Ταμείο Ανάκαμψης και τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο

Ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης των «27», η πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία των προέδρων και πρωθυπουργών της Ε.Ε.

Η Σύνοδος ξεκινά στις 10 το πρωί, ώρα Βρυξελλών, με την ατζέντα των διαπραγματεύσεων να περιλαμβάνει αφενός τις εξελίξεις στο κομμάτι της  οικονομίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό της Ένωσης και αφετέρου  τη στάση που θα κρατήσει η Ένωση απέναντι στην ολοένα και περισσότερο επιθετική ρητορική της Τουρκίας,

 

Το κατά πόσο θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία είναι κάτι που ουδείς γνωρίζει, με κοινοτικές πηγές να αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία, με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου οπότε και θα πουν το «ναι» τα 27 κράτη-μέλη.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψηςστη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία .

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό, και τον δια-θρησκειακό διάλογο. Παράλληλα εξέφρασε, τη βαθιά του ανησυχία για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας, των πιθανών κυρώσεων.

Να σημειωθεί, ότι νόψει της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει