Ενημέρωση με ένα κλικ

Απώλεια 147 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας απόρροια του κορονοϊού

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, προσπαθεί να καταγράψει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Τα πορίσματα της έρευνας παρουσιάζουν τις απώλειες στη παγκόσμια κατανάλωση, ισοδύναμες με το το μέγεθος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ωστόσο οι οικονομικές επιπτώσεις οδήγησαν και στον μεγαλύτερο περιορισμό στις εκπομπές ρύπων, στα χρονικά.

Βασικοί παράγοντες των οικονομικών επιπτώσεων αποτελούν η καθήλωση αεροσκαφών, η διακοπή εφοδιασμού καθώς και η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων. Η μελέτη συγκεντρώνει στοιχεία έως και τις 22 Μαΐου.

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε υποχώρηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οδήγησε και στην απώλεια 147 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας η οποία ισοδυναμεί με το 4,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Ταυτόχρονα η πανδημία οδήγησε στην εξαΰλωση περίπου 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από εισοδήματα, ημερομίσθια και μισθούς.

Τον μεγαλύτερο και αμεσότερο αντίκτυπο από την πανδημία, σημείωσαν οι οικονομίας των ΗΠΑ και της Κίνας, αποτελώντας τις 2 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, την παρούσα στιγμή.
Σε επίπεδο βιομηχανιών, ο τουρισμός και οι αεροπορικές μεταφορές δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα.

 

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ η United Airlines ανακοίνωσε ότι 36.000 υπάλληλοι στις ΗΠΑ το οποίο αποτελεί το 45% του εργατικού δυναμικού της στην χώρα, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «ακούσιες εξελίξεις» έως την 1η Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα η Delta Airlines ανακοίνωσε στους πιλότους στα τέλη Ιουνίου 2020 ότι θα στείλει ειδοποιήσεις τύπου WARN σε 2.558 πιλότους το οποίο αποτελεί σχεδόν το 20% των πιλότων της, ενημερώνοντας τους για πιθανές εξελίξεις.
Η ανάκτηση σχήμα V για τις μετοχές των αεροπορικών εταιριών θεωρείται αδύνατη.

 

Ο δείκτης των 7 μεγαλύτερων αεροπορικών εταιριών των ΗΠΑ κατέγραψε απώλειες 49% από τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ καταγράφει απώλειες 60% από τον Ιανουάριο του 2018, περίοδο κατά την οποία σημειώθηκαν υψηλά.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει τις Αmerican Airlines, Delta Airlines, JetBlue, Southwest Airlines, Spirit και United.

Όσον αφορά τον τουρισμό η βιομηχανία αποτιμάται στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ, στην Ευρώπη, απασχολώντας εκατομμύρια εργαζομένους.

Η ζημιά την οποία προκάλεσε η πανδημία στον συγκεκριμένο τομέα, αποτιμάται στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατά την διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Ταυτόχρονα σημειώθηκε η πιο απότομη πτώση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εξ ενάρξεως καύσεως ορυκτών καυσίμων, κάτι το οποίο οδήγησε σε μείωση θανάτων από ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Η αντίθεση μεταξύ κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών μεταβλητών αποκαλύπτει το δίλημμα», αναφέρει επιστήμονας ο οποίος συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει