Ενημέρωση με ένα κλικ

Σύλληψη χάκερ μετά από ζημιά άνω του 1.000.000 ευρώ σε εταιρίες

Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

Στη σύλληψη ενός 23χρόνου χάκερ προχώρησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τον συλληφθέντα να κατηγορείται για παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφέρει ότι ο νεαρός, με τη συνδρομή άγνωστων συνεργών του, παραβίαζε τις τηλεφωνικές συνδέσεις εργαζομένων σε εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στο εξωτερικό, μέσω της μεθόδου «SIM Swap» αποκτώντας παράνομη πρόσβαση στις προσωπικές τους θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και σε προσωπικούς τους λογαριασμούς σε διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η ΕΛΑΣ σημειώνει ότι η μέθοδος «SIM Swap» αποτελεί τεχνική η οποία χρησιμοποιείται από δράστες προκειμένου να αποκτήσουν τον τηλεφωνικό αριθμό ενός συνδρομητή -στόχου, με σκοπό την επικοινωνία με τον αρμόδιο τηλεπικοινωνιακό πάροχο του συνδρομητή -θύματος και την επαλήθευση ως νόμιμοι συνδρομητές. Με την επαλήθευση τους ζητούν τη μεταφορά και επανενεργοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού σε νέα κάρτα SIM την οποία υποδεικνύουν.

Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υποθέσεως ξεκίνησε μετά από σχετική ενημέρωση των αρχών του εξωτερικού, σύμφωνα με τις οποίες παραβιάζονταν ηλεκτρονικοί λογαριασμοί τουλάχιστον 7 εταιρειών στο εξωτερικό, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις διαδικτυακές υπηρεσίες, διαδικτυακά φόρουμ, διαχείριση τρίτων μερών και «υπηρεσίες νέφους» (cloud repository services).

Κατά τις εταιρίες οι οποίες έπεσαν θύματα του χάκερ, η ζημιά τους ανέρχεται σε πόσο άνω του 1.000.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από την απώλεια πηγαίου κώδικα μηχανογραφικών εφαρμογών.

Μετά τον εντοπισμό της οικίας του δράστη η αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη του, ενώ μετά από έρευνα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μια κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή με 2 σκληρούς δίσκους, μια συσκευή πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων, μια ζυγαριά ακριβείας και μικροποσότητα κάνναβης, 57 χάπια φαρμακευτικού σκευάσματος, καθώς και 6 κάρτες SIM παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του εξωτερικού.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε σε έρευνα των πληροφοριακών συστημάτων του συλληφθέντα εντοπίζοντας ευρήματα τα οποία και επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του στις παράνομες δραστηριότητες.

Τα ψηφιακά πειστήρια τα οποία και κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, ενώ οι ναρκωτικές ουσίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους για χημική ανάλυση.

Ο δράστης, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει