Ενημέρωση με ένα κλικ

Πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση για την SpaceX από τις ΗΠΑ

Θα είναι η πρώτη φορά από το μακρινό 1981 που αστροναύτες της NASA θα ταξιδέψουν με ένα καινούργιο μοντέλο διαστημικού οχήματος.

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη επανδρωμένη πτήση για το διάστημα της εταιρίας Space X σε συνεργασία με τη NASA. Ο καρπός της συγκεκριμένης προσπάθειας, αποτελεί την πρώτη επανδρωμένη πτήση από τις ΗΠΑ, σε διάστημα 9 ετών.

Η αποστολή Demo-2 με δύο αστροναύτες επιχείρησε πτήση προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα σε διαστημόπλοιο της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο, ο καιρός ματαίωσε την εκτόξευση για το Σάββατο. Η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε 17 λεπτά προτού ο πύραυλος SpaceX Falcon 9 εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

Η δεύτερη και επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου από τη Φλόριντα των ΗΠΑ προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έγινε στις 22:22 (ώρα Ελλάδας), με τους υπεύθυνους να λαμβάνουν υπόψη τον καιρό και χωρίς να προκύπτουν τεχνικά ζητήματα.

Πλήρωμα του διαστημόπλοιου αποτελούν, δύο αστροναύτες της NASA, ο Μπομπ Μπένκεν και ο Ντουγκ Χάρλεϊ, με την εκτόξευση να σηματοδοτεί την πρώτη ιδιωτική διαστημική διαδρομή.

«Δεν είχαμε ποτέ δύο ανθρώπους να εκτοξεύονται στο διάστημα με ένα εμπορικό διαστημικό σκάφος. Αυτή αποτελεί απόλυτη πρωτιά. Είναι μια επική στιγμή», είχε δηλώσει ο Λουίγκι Πελούζο, αναλυτής της αεροδιαστημικής στο AlixPartners.

Το πλήρωμα διαθέτει πλούσιο βιογραφικό, ξεκινώντας την καριέρα τους ως δοκιμαστές πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών, και έχοντας χιλιάδες ώρες πτήσης στα cockpit υπερηχητικών jets. Η επιλογή τους για τη συγκεκριμένη αποστολή έγινε από τη NASA το 2018.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Χάρλεϊ τόνισε:

«Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση σαν οποιαδήποτε άλλη. Το πιθανότερο είναι ότι θα συζητήσουμε και θα σκεφτούμε περισσότερα πράγματα αφού επιστρέψουμε».

Ερωτηθείς στο τι θα απαντούσε σε κάποιον που θα του έλεγε ότι από δοκιμαστής αεροσκαφών θα κατέληγε μέλος αυτής της ιστορικής αποστολής, ο Μπένκεν απάντησε:

«Εκτιμώ ότι το πιθανότερο θα του έλεγα ότι είναι τρελός».

Η συγκεκριμένη αποστολή πραγματοποιείται, μετά από σχεδιασμό και προετοιμασία αρκετών ετών, με τους αστροναύτες να ταξιδεύουν για πρώτη φορά από αμερικανικό έδαφος μετά τον τερματισμό του προγράμματος του Διαστημικού Λεωφορείου το 2011.

Παράλληλα, θα είναι η πρώτη φορά από το μακρινό 1981 που αστροναύτες της NASA θα ταξιδέψουν με ένα καινούργιο μοντέλο διαστημικού οχήματος.

Το όχημα του Space X, η κάψουλα Crew Dragon, αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό όχημα από τον προκάτοχό του, το Διαστημικό Λεωφορείο.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο στηριζόταν σε γιγάντιους πυραύλους ώθησης, τοποθετημένους περιμετρικά του, ώστε να μεταφέρει τους αστροναύτες από τη Γη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει