Ενημέρωση με ένα κλικ

Δύο νεκροί στις ΗΠΑ σε επεισόδια για την υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ

Η λαϊκή οργή είναι διάχυτη με συγκεντρώσεις ακόμα και μπροστά στον Λευκό Οίκο

Οι εξεγέρσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, από αστυνομικό στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε θάνατο 2 ατόμων εντός 24ώρου.

Τον θάνατο ενός νεαρού στο Ντιτρόιτ, ακολούθησε ο θάνατος ομοσπονδιακού πράκτορα, στο Όκλαντ, μετά από πύρα. Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής με τον ίδιο να τραυματίζεται βαρύτατα και να καταλήγει λίγα λεπτά αργότερα. Στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκε και συνάδελφος του, με την ταυτότητα τους όμως να παραμένει άγνωστη.

Η κατάσταση στο Όκλαντ δείχνει εκτραχυμένη με ζημιές, βανδαλισμούς, λεηλασίες, πυρκαγιές και επιθέσεις σε αστυνομικούς. Η αστυνομία αναφέρει δεκάδες συλλήψεις, χωρίς όμως να γνωστοποιεί λεπτομέρειες.

Έπειτα από 3 ημέρες επεισοδίων, στη Μινεάπολις, επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ σε παρόμοια μέτρα προχώρησε και το Πόρτλαντ, με τον δήμαρχο του να κηρύττει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη σύλληψη του αστυνομικού, που είναι κατ’ αυτήν ένα πρώτο βήμα «στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης», αλλά επισήμανε πως η εξέλιξη υπήρξε «καθυστερημένη» και ανεπαρκής.
«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται».
Ως τώρα μόνο ο Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος πίεζε το γόνατο του στον λαιμό του Φλόιντ, έχει «τεθεί υπό κράτηση», σύμφωνα με τον Τζον Χάρινγκτον, αξιωματούχου αρμόδιου γα τη δημόσια ασφάλεια στη Μινεσότα.

 

Ο Σόβιν κατηγορείται για σκληρή και επικίνδυνη ενέργεια η οποία προκάλεσε ανθρώπινο θάνατο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της κομητείας Χένεπιν, στην οποία υπάγεται η Μινεάπολη.

Η πυρπόληση ενός αστυνομικού τμήματος και η λεηλασία πολλών εμπορικών καταστημάτων, οδήγησε στην ανάπτυξη της Εθνοφρουράς, με επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, με σκοπό την επιβολή της τάξεως.

«Μας συνθλίβουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πεθαίνουμε, αδερφέ, με το γόνατο κάποιου στον λαιμό μας, όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως (…). Λοιπόν, πάει, τελειώσαμε. Θέλω να πω, είμαστε ήδη νεκροί, ας πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι μια δίκαιη υπόθεση, όχι;», δήλωσε διαδηλωτής στη Μινεάπολις στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ταυτόχρονα ο Ντόναλντ Τράμπ, πυροδότησε αντιδράσεις με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter, δηλώνοντας:

«Όταν αρχίζουν λεηλασίες, αρχίζουν τα πυρά», με το Twitter να τοποθετεί ειδική σήμανση η οποία επισημαίνει πως αποτελούσε εξύμνηση «της βίας». Αργότερα ο ίδιος φάνηκε να υπαναχωρεί, δηλώνοντας πως δεν θέλει οι αρχές να αρχίσουν «να ρίχνουν», λέγοντας «καταλαβαίνω τον πόνο» αυτών που διαμαρτύρονται, επιμένοντας ταυτόχρονα πως δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η «αναρχία», οι ταραχοποιοί να «πνίξουν τη φωνή τόσων πολλών ειρηνικών διαδηλωτών».

Σε διαφορετικούς τόνους κινήθηκε ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, αναφέροντας ότι μοιράζεται την «απελπισία» των εκατομμυρίων Αφροαμερικανών, για τους οποίους «το ότι τυχαίνουν διαφορετικής μεταχείρισης στη βάση της φυλής τους είναι τραγικό, οδυνηρό και με εξοργιστικό τρόπο ‘κοινότοπο’».

Για τρίτη νύχτα σημειώθηκαν ταραχές στο αστυνομικό τμήμα, στο οποίο ανήκαν οι 4 εμπλεκόμενοι πρώην αστυνομικοί στη Μινεάπολις.

Αντιμέτωπες με την οργή των διαδηλωτών, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης εγκατέλειψαν το κτίριο, γύρω στις 22:00. Ορισμένοι εκ των διαδηλωτών πέρασαν τα κιγκλιδώματα τα οποία είχαν τοποθετηθεί, έσπασαν παράθυρα και πυρπόλησαν το αστυνομικό τμήμα.

Παρόμοια τακτική ακολουθήθηκε και σε εμπορικά καταστήματα της περιοχής ενώ βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της γειτονικής πόλης Σαντ Πολ, με σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες.

Η λαϊκή οργή είναι διάχυτη με συγκεντρώσεις ακόμα και μπροστά στον Λευκό Οίκο με εκατοντάδες διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει», και απαιτώντας «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ».

Παρόμοια υπήρξε η κατάσταση και στη Νέα Υόρκη, με χίλιους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας. Στο Ντένβερ, ένας αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε. Στο Λούιβιλ, στην πολιτεία Κεντάκι, σημειώθηκαν επεισόδια όταν κάτοικοι απαίτησαν δικαιοσύνη για την Μπριόνα Τέιλορ, μια μαύρη η οποία δολοφονήθηκε από πυρά της αστυνομίας στην είσοδο του διαμερίσματός της τον Μάρτιο.

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, με τους χρήστες να ζητούν απόδοση δικαιοσύνης για τον Τζορτζ Φλόιντ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει