Ενημέρωση με ένα κλικ

Νέο μήλον της έριδος το Χονγκ Κονγκ στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας

«Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα αδιαχώριστο κομμάτι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας»

Προειδοποίηση για σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ, εξήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση επιβολής νόμου για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, από πλευράς Κίνας.

Η προειδοποίηση αυτή, με αυτήκοες μάρτυρες δημοσιογράφους, επέρχεται, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου, για άσκηση της «συνταγματικής εξουσίας» του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, εγκαθιδρύοντας ένα νέο νομικό πλαίσιο καθώς και έναν μηχανισμό επιβολής εγγυόμενα την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ.

«Δεδομένων των νέων συνθηκών και αναγκών, το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο ασκεί τη συνταγματική εξουσία του», δήλωσε ο Ζανγκ Γεσούι, ο εκπρόσωπος Τύπου του κοινοβουλευτικού σώματος.

«Εάν αυτό συμβεί, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα πολύ σθεναρά», απάντησε ο Τραμπ, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Με την Κίνα ν’απαντά καθ’αυτόν τον τρόπο στις προηγούμενες μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ, ο εν λόγω νόμος θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύγκλησης του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, αύριο στο Πεκίνο.

«Θέλω απλά να πω στη διεθνή κοινότητα ότι αυτό θα είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε απόψε από την ημιαυτόνομη περιοχή ο βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας Ντένις Κουόκ, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι δεν «τήρησε την υπόσχεσή» του.

Η αντίθεση της Κίνας έγκειται σε κίνημα γεννημένο στο Χονγκ Κόνγν, υπέρ του αυτοκαθορισμού, ήτοι της ανεξαρτησίας της περιοχής, η οποία περιήλθε στην επιρροή της Κίνας μόλις το 1997, έπειτα από 155 χρόνια Βρετανικής παρουσίας.

«Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα αδιαχώριστο κομμάτι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» επισήμανε ο Ζανγκ Γεσούι.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου απάντησε ότι περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο, κατά το άνοιγμα των εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου.

Τα ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ μεταδίδουν, ότι η νομοθεσία θα απαγορεύει την απόσχιση, την ξένη παρέμβαση, την τρομοκρατία και κάθε στασιαστική δραστηριότητα που στοχεύει στην ανατροπή της κεντρικής κυβέρνησης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει