Η CIA κατηγορεί την Κίνα για απόκρυψη στοιχείων και εισαγωγή 56.000.000 αναπνευστήρων
Έκθεση της CIA κατηγορεί την Κίνα για απόκρυψη στοιχείων και εισαγωγή 56.000.000 αναπνευστήρων και μασκών
O κορονοϊός τείνει να μετατραπεί σε Ψυχρό Πόλεμο, εντείνοντας στο έπακρο τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ανοιχτά την Κίνα για διάδοση του ιού.
Η πιο πρόσφατη καταγγελία των ΗΠΑ αφορά προσπάθειες του Πεκίνου να αποτρέψει τον ΠΟΥ να εκπέμψει εγκαίρως συναγερμό για το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές Ιανουαρίου.
Όπλο τους αποτελεί έκθεση της CIA, μέσα από την οποία η Κίνα όχι μόνο κατηγορείται για προσπάθεια αποτροπής του ΠΟΥ αλλά και για συγκέντρωση ιατρικών εφοδίων απ’όλο τον κόσμο, ταυτοχρόνως.
Επίσημα στοιχεία δείχνουν την εισαγωγή 56.000.000 αναπνευστήρων και μασκών την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα, μείωσαν τις εξαγωγές κινεζικών μασκών PPE και άλλων ιατρικών εργαλείων.
Η έκθεση της οποίας το περιεχόμενο διέρρευσε, αναφέρουν συγκέντρωση πληροφοριών, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η Κίνα απείλησε τον ΠΟΥ ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται στην έρευνα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, σε περίπτωση που κήρυττε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η έκθεση αυτή αποτελεί τη δεύτερη παγκοσμίως, με την πρώτη, την οποία θίγει το θέμα, ν’αποτελεί μια γερμανική εκτίμηση πληροφοριών η οποία δημοσιεύθηκε από το Der Spiegel, αποκαλύπτοντας πως η Κίνα είχε ζητήσει να συγκαλυφθεί η σοβαρότητα του κορονοϊού από τον ΠΟΥ.
Εντός της έκθεσης οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν συζήτηση μεταξύ του Κινέζου προέδρου Xi Jinping και του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Tedros Adhanom Thebreyesus, με τον πρώτο να ζητά κάλυψη της σοβαρότητας της κατάστασης, από τον δεύτερο τον Ιανουάριο του 2020.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Xi είχε ζητήσει από τον Tedros να μην αποκαλύψει ότι ο ιός ήταν μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων. Παράλληλα του είχε ζητήσει να καθυστερήσει την επίσημη δήλωση, πως η επιδημία είχε εξελιχθεί σε πανδημία.
Από την πλευρά του ο ΠΟΥ προέβη σε επίσημη διάψευση, αρνήμενος να σχολιάσει αν Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθυστερήσουν, ή να αλλάξουν την ανακοίνωση η οποία καθιστούσε τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες συζητήσεις που διεξάγονται με κράτη-μέλη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ΠΟΥ ενήργησε βάσει τεκμηρίων που επικεντρώνεται στην προστασία όλων των ανθρώπων, παντού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού.
Εντός της εκθέσεως τόνιζεται από την CIA, ότι στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία κήρυξης του κορονοϊού ως πανδημία, ο ΠΟΥ επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο την Κίνα. Η αναφορά αυτή αποτέλεσε αίτιο οργής στις ΗΠΑ, ωθόντας τον πρόεδρο της χώρα Ντόναλντ Τραμπ να επικρίνει τον ΠΟΥ για τη στήριξη την οποία παρείχε στον χειρισμό του Πεκίνου ενώ στη συνέχεια, τον Μάρτιο, να αναστείλει τη χρηματοδότηση.
Η στάση της Κίνας έχει επικριθεί πολλάκις από τα ΜΜΕ, με κυβερνητικούς παράγοντες να απαγορεύουν σε τοπικούς γιατρούς να προειδοποιήσουν τον κόσμο. Εν συνεχεία, Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει αιχμές ότι τον κορονοϊό μετέφεραν στην Ουχάν Αμερικανοί συμμετάσχοντες το περασμένο φθινόπωρο στους διεθνείς στρατιωτικούς αγώνες.
Η στάση του Πεκίνου παραμένει σκληρή. Η διεξαγωγή έρευνας, μετά από επερώτηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, οδήγησε σε απειλές από πλευράς του Κινέζου πρεσβευτή για ενδεχόμενο μποϊκοτάζ σε αυστραλιανά προϊόντα.
Τόσο το πιο πρόσφατο έγγραφο της CIA όσο η γερμανική έκθεση καθώς και μια άλλη έρευνα-ανάλυση την οποία πραγματοποίησε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα απόκρυψης πληροφοριών από την Κίνα σχετικά με το κορονοϊό τον Ιανουάριο, ώστε να έχει τον χρόνο ανασύνταξης και συσσώρευσης ιατρικών προμηθειών απ’ όλο τον κόσμο.