Ενημέρωση με ένα κλικ

Τετραπλασιασμός των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εντός καραντίνας

Σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε έντος της περιόδου υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε έντος της περιόδου υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας είναι ενδεικτικά με την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να λαμβάνει εντός Απριλίου συνολικά 1.769 κλήσεις, ενώ οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφθασαν τις 1.070, με τις αντίστοιχες κλήσεις για τον μήνα Μάρτιο να είναι 325.

Ανησυχία επίσης προκαλεί η αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον μήνα Απρίλιο, με 648 κλήσεις. Οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τον Απρίλιο σε σύγκριση με το Μάρτιο, όπου καταγράφηκαν 166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά.

Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι επτά στα δέκα περιστατικά βίας καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα, ενώ τρία στα δέκα καταγγέλθηκαν από τρίτα πρόσωπα, όπως γονείς, παιδιά, αδέρφια, γείτονες και φίλοι.

«Είναι φανερό πως η καμπάνια ενημέρωσης για τη στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας κινητοποίησε τις ωφελούμενες, καθώς και τα τρίτα πρόσωπα στο να προχωρήσουν σε επικοινωνία με τη γραμμή SOS και να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας» δηλώνει η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, τονίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντικό, το γεγονός ότι εννιά στα δέκα άτομα τα οποία κάλεσαν στη γραμμή SOS 15900, τόλμησαν για πρώτη φορά να αναφέρουν το περιστατικό βίας, ζητώντας στήριξη και στέλνοντας με τη σειρά τους σε όλες τις γυναίκες το μήνυμα:

«Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως πλειοψηφία των θυμάτων βίας συζύγους ή συντρόφους, με ποσοστό 61%, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 10% των περιστατικών βίας αφορούσε παιδιά.

Ταυτόχρονα το 8% των περιστατικών βίας αφορούσε σε πρώην συζύγους ή πρώην συντρόφους, ενώ το 9% αφορούσαν περιστατικά βίας κατά γονέων και αδελφών. Ειδικοί σημειώνουν ότι σε χρονικά διαστήματα τα οποία το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί, τα περιστατικά βίας αυξάνονται.

Αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως οι δύο σύζυγοι ή σύντροφοι μοιράζονται επιπλέον χρόνο μαζί με την τριβή να φέρει στην επιφάνεια πιο γρήγορα και πιο εύκολα συμπεριφορές που περικλείουν βία, οποιασδήποτε μορφής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως να  γνωρίζουμε πως ένας άντρας ο οποίος δεν είναι βίαιος, δεν θα γίνει ξαφνικά εξαιτίας μιας δύσκολης κατάστασης την οποία μπορεί να αντιμετωπίζει. Ίσως  να γίνει πιο επιθετικός με συχνότερα ξεσπάσματα επιθετικής συμπεριφοράς, ο άντρας ο οποίος ήδη επέλεγε αυτόν τον τρόπο να σχετίζεται με τη σύζυγο ή σύντροφό του.

Ως κύρια ηλικιακή ομάδα η οποία κάλεσε τη γραμμή SOS θεωρείται αυτή από 40-54 ετών, με ποσοστό 27%, με αμέσως επόμενη την ηλικιακή ομάδα των 25-39 ετών, με ποσοστό 18%. Η οικογενειακή κατάσταση της πλειοψηφίας των θυμάτων ήταν έγγαμες, σε ποσοστό 52%, με παιδιά, σε ποσοστό 62%, καθώς και απασχολούμενες σε ποσοστό 21%.

Τέλος, όσον αφορά στα αιτήματα των καλούντων, το 40% ζητούσε ψυχοκοινωνική στήριξη ενώ το 36% νομική συμβουλευτική και βοήθεια. Επιπλέον, σε περιπτώσεις παιδιών γυναικών θυμάτων βίας υπήρξε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού. Σημειώθηκαν 41 κλήσεις οι οποίες αφορούσαν αιτήματα φιλοξενίας σε ξενώνες. Εξ αυτών 15 περιστατικά θεωρήθηκαν έκτακτα με άμεση απομάκρυνση των θυμάτων από το  περιβάλλον τους. Τα θύματα με τα παιδιά τους φιλοξενήθηκαν σε ειδικά καταλύματα τα οποία εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει