Ενημέρωση με ένα κλικ

Ελληνοτουρκικά: Επανεκινούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Πιάνουν δουλειά οι αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας

Μέσα στο Φεβρουάριο ξεκινούν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΣΚΑΪ, οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανή ημερομηνία είναι μεταξύ 17η και 21η Φεβρουαρίου.

Οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών επρόκειτο, κατόπιν τουρκικής επιθυμίας, να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η τελευταία ενέργεια με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» καθυστέρησε την διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχικά οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.

Ο τριπλός στόχος της ελληνικής πλευράς

  • Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων,
  • Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και
  • Να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Θα πρόκειται για την δεύτερη συνάντησή τους, καθώς είχαν συναντηθεί ξανά στις 15 Οκτωβρίου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».

Αν τελικά μεταξύ 17 και 21 Φεβρουαρίου, δεν βρεθεί διαθέσιμη ημερομηνία οι συζητήσεις θα προγραμματιστούν για τις αρχές Μαρτίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει