Πυρκαγιές: Σε υψηλό κίνδυνο σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου το μεγαλύτερο μέρος της χώρας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς και ζητά από τους πολίτες απόλυτη συμμόρφωση με τις οδηγίες πρόληψης.
Σε κατάσταση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, κατηγορίας 3, βρίσκεται σήμερα, Τρίτη 25 Αυγούστου, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τον επίσημο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Οι περιοχές που τίθενται σε επιφυλακή λόγω του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας περιλαμβάνουν την Αττική, τα Κύθηρα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, τη Σκύρο, τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα, την Άρτα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, τον Έβρο, τη Ροδόπη, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, το Άγιο Όρος, την Αργολίδα, την Κορινθία, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, τις Σποράδες, τα Νησιά Βορείου Αιγαίου, τα Νησιά Ιονίου, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιωάννινα, την Καρδίτσα, τις Σέρρες, την Αχαΐα και την Αρκαδία.
Η Πολιτική Προστασία απευθύνει αυστηρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην αποφυγή καύσης ξερών χόρτων, κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, καθώς και στη χρήση μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης. Παράλληλα, απαγορεύεται η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, ενώ υπενθυμίζεται πως κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο η καύση αγρών απαγορεύεται ρητά.
Σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει εστία πυρκαγιάς, οφείλει να ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δίνοντας με σαφήνεια τις πληροφορίες για την τοποθεσία. Αναλυτικές οδηγίες αυτοπροστασίας είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα civilprotection.gov.gr.