Στους 41 βαθμούς ανεβαίνει ο υδράργυρος – Κορυφώνεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού
Δευτέρα και Τρίτη οι θερμότερες ημέρες του επεισοδίου, με την Αναστασία Τυράσκη να προειδοποιεί για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και κίνδυνο πυρκαγιών.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού, με τη χώρα να προετοιμάζεται για δύο ημέρες έντονης θερμικής πίεσης. Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη, η κορύφωση του θερμού κύματος αναμένεται τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τον υδράργυρο να αναρριχάται στους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιοχές δεν αποκλείεται να αγγίξει και τους 41 βαθμούς.
Οι πολύ θερμές αέριες μάζες έχουν καλύψει σχεδόν το σύνολο της επικράτειας, με εξαίρεση τη βορειοανατολική Ελλάδα, όπου οι συνθήκες παραμένουν ελαφρώς ηπιότερες. Η σημαντική εξασθένηση των ανέμων ευνοεί την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά στους 38 με 39 βαθμούς. Ιδιαίτερα επιβαρυμένες θα είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησο και περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Στα νησιά, οι θερμοκρασίες των 38-39 βαθμών, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία, ενισχύουν το αίσθημα δυσφορίας.
Αν και την Τετάρτη η ζέστη θα επιμείνει στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, μια μεταβολή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα φέρει τις πρώτες καταιγίδες στον βορρά. Η ουσιαστική ανάσα θα έρθει την Πέμπτη, όταν ισχυροί βοριάδες θα μεταφέρουν ψυχρότερες αέριες μάζες από τα Βαλκάνια, προκαλώντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
Παρά την άπνοια, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς παραμένει υψηλός (Κατηγορία 3), λόγω της παρατεταμένης ζέστης και της ξηρασίας. Στο «κόκκινο» βρίσκονται η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία. Οι αρχές απευθύνουν ισχυρή σύσταση στους πολίτες για μέγιστη προσοχή.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ertflix.gr ή να ακούσετε στο ertecho.gr.