Ραφήνα: Απεργία των ναυτεργατών παρά τη δικαστική απόφαση που την κρίνει παράνομη
Σε «πολεμικό» κλίμα οι αντιδράσεις για την ακτοπλοΐα – Κόντρα ΠΕΝΕΝ και Sea Jets για τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι
Η κόντρα για τη ναυτεργατική απεργία στη Ραφήνα κορυφώνεται, με τα σωματεία να δηλώνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους παρά τη δικαστική απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Πειραιά. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Συνδέσμου Εφοπλιστών Ταχυπλόων και Κρουαζιέρας (ΣΕΤΑΚ), κρίνοντας την 24ωρη απεργία παράνομη λόγω διαδικαστικών ζητημάτων που αφορούν την προκήρυξή της.
Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 06:01 το πρωί της Παρασκευής και να διαρκέσει έως τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου. Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η ένωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καταγγέλλουν την απόφαση, κάνοντας λόγο για «δικαστικό ατόπημα» και εξυπηρέτηση εφοπλιστικών συμφερόντων, ενώ τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις εξέφρασε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.
Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το ζήτημα της ασφάλειας στο λιμάνι της Ραφήνας. Τα σωματεία υποστηρίζουν ότι οι υπάρχουσες υποδομές με τις πέντε θέσεις πρόσδεσης δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση έως και έντεκα πλοίων καθημερινά, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαίωσε ότι η Λιμενική Αρχή τηρεί αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφαλείας, σημειώνοντας πως οι αιτήσεις δρομολόγησης υπερβαίνουν τις δυνατότητες του λιμένα.
Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά τη συνάντηση της ΠΕΝΕΝ με τον πλοιοκτήτη της Sea Jets, Μάριο Ηλιόπουλο, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, οι ναυτιλιακές εταιρείες Fast Ferries και Golden Star Ferries έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακοινώσεις για ακυρώσεις δρομολογίων.