Η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη
Αυστηρή απάντηση για το θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας μετά τις πρόσφατες πολιτικές τοποθετήσεις.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, απαντώντας με αιχμηρό τρόπο στις δηλώσεις που πραγματοποίησε στις 15/04 ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η ένταση πυροδοτήθηκε από τους ισχυρισμούς του υπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε τον ευρωπαϊκό θεσμό ως «απλό νόμο» που μπορεί να καταργηθεί ανά πάσα στιγμή, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελληνίδας Ευρωπαίας Εντεταλμένης Εισαγγελέα, Πόπης Παπανδρέου.
Η κεντρική φράση-κλειδί της αντιπαράθεσης αφορά την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία, σύμφωνα με την ΕνΔΕ, αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου. Η Ένωση υπενθυμίζει ότι ο θεσμός διέπεται από υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις, συγκεκριμένα από τον Κανονισμό 2017/1939 της ΕΕ, γεγονός που καθιστά νομικά αδύνατη την κατάργησή του μέσω μιας εθνικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Γεωργιάδης.
Στην ανακοίνωσή της, η ΕνΔΕ καταδικάζει τις αιτιάσεις του υπουργού, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η Εισαγγελέας ενήργησε με σκοπό τον εκβιασμό για την ανανέωση της θητείας της ή λόγω νομικής ανεπάρκειας. Οι δικαστικοί λειτουργοί υπογραμμίζουν ότι οι απειλές και οι προσωπικές επιθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. «Η εμπιστοσύνη προς τη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι a la carte», επισημαίνει η Ένωση, τονίζοντας πως η εκτελεστική εξουσία οφείλει να σέβεται το κύρος των θεσμών, απέχοντας από ενέργειες που υπονομεύουν το έργο τους.